ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

2 miljardu dolāru likme uz Žilu Vernu


Publicēts: 6.03.2008

Žils Verns ir gatavs doties visumā. Plānotajam startam jānotiek svētdien, 9. martā. Līdz šim vismodernākais un tehnoloģiski attīstītākais automatizētais kravas kuģis startēs no Franču Gviānas, lai Eiropa sniegtu savu artavu visuma iekarošanas darbā.

Ja viss izdosies labi un noritēs pēc plāna, tad svētdien, pulkstens 3:39 GMT (5:39 Latvijā) Londonas divstāvīgā autobusa izmēra automatizētais kravas kuģis (ATV) startēs un dosies uz tikšanos ar SKS, kas notiks aptuveni divas nedēļas pēc starta. Šāda pauze ir nepieciešama, jo pie SKS atradīsies Endavour. ATV, atšķirībā no Progresa tipa raķetēm, kuru pietuvošanos un pieslēgšanos vada cilvēki, spēj pieslēgties SKS pilnīgi automātiski, izmantojot lāzerus un radaru.

Uz ATV atrodas 7,5 tonnas pārtikas, ūdens, saspiesta gaisa, degvielas, drēbes un citas SKS astronautiem nepieciešamās lietas. Pēc pietauvošanās ATV tiks izmantots kā papildus dzinējs, lai paceltu SKS mazliet augstākā orbītā. Pēc aptuveni sešiem mēnešiem kosmosa kuģis atvienosies no SKS un kopā ar atkritumu kravu sadalīsies virs Klusā okeāna.

Tukšs ATV sver 11 tonnas. Tas ir 10,3 metrus garš un 4,5 metrus plats. Tas ir "vislielākais un sarežģītākais kosmosa kuģis kādu jebkad ir uzbūvējusi Eiropa", paskaidroja ESA pārstāvis Žans Mišels Bois, kas atradās projekta kontroles centrā Tulūzā, Francijā. Lidojumu novēros 130 darbinieki Tulūzas centrā. Viņiem palīdzēs ASV un Krievijas kolēģi Hjūstonā un Maskavā.

ATV nav paredzēts cilvēku pārvadāšanai, bet kā kravas kuģis tas nodrošinās papildus iespējas SKS apgādāšanas programmā. Līdz šim kosmisko staciju apkalpoja PSRS laikā izstrādātās automatizētās Progress tipa kravas raķetes, kā arī Soyuz raķetes un vairākkārt izmantojamie ASV kosmosa kuģi, kuros var lidot cilvēki.

ATV izstrāde ilga 11 gadus. Kopējais budžets sastāda 1,3 miljardus EUR jeb 1,96 miljardus USD, kas ir vairāk kā divas reizes pārsniedz sākotnēji plānoto budžetu.

Pirmais ATV tika nodēvēts par Žilu Vernu, par godu franču rakstniekam, kas tiek uzskatīts par zinātniskās fantastikas pionieri. Izstrādes procesā ir vēl četri ATV. Nākamais ATV lidojums ir plānots 2009. gadā. Turpmākie lidojumi notiks reizi 18 mēnešos.

Otrs lielākais ESA ieguldījums SKS uzturēšanā un paplašināšanā ir tikko uzstādītā Columbus laboratorija, kurā jau notiek pirmie eksperimenti.

Turēsim īkšķus, lai Žils Verns veiksmīgi nonāk tuvējā visumā!

AFP

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!