ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

STS-125 – Hubble remonts


Publicēts: 30.08.2008

Kamēr daži ceļ un iedarbina jaunas observatorijas, citiem nākas remontēt vecās. Viens no visu laiku izcilākajiem zinātniskajiem instrumentiem, Hubble kosmiskais teleskops, jau drīzumā tiks vēl pēdējo reizi apkopts un papildināts ar jaunām iespējām. Gaidāms, ka Space Shuttle Atlantis dosies STS-125 misijā 8. oktobrī. Tās ietvaros veiks kosmiskā teleskopa remontu un pagarinās tā darbību līdz vismaz 2013. gadam.

Hubble teleskopu sāka gatavot 1979. gadā. 1986. gadā paredzētais starts izskatījās daudzsološs. Diemžēl tam svītru pārvilka Challenger katastrofa. Hubble nonāca orbītā tikai 1990. gadā. Vispirms sekoja vilšanās. Lielā spoguļa defekta dēļ instruments praktiski nebija lietojams. Pirmo teleskopa apkopes misiju nācās organizēt ātrāk nekā bija plānots. Jau 1993. gadā Endeavour apciemoja teleskopu un uzstādīja tajā baisa paskata koriģējošās lēcas. Hubble atklājumi varēja sākties. Vēlāk sekoja vēl trīs apkopes misijas, 1997., 1999. un 2002. gadā.

Šodien dienas kārtībā ir apkopes misija numur 4 (īstenībā 5, jo bija 3a un 3b). Pēc Columbia katastrofas nebija zināms, vai tā maz notiks. Tikai pirms pāris gadiem tika pieņemts lēmums tomēr sūtīt uz Hubble vēl vienu apkopes misiju. Tā būs ļoti saspringta. Ieplānoti 5 EVA (Extra-Vehicular Activity (iziešana atklātā kosmosā)). Parasti Space Shuttle misijas neparedz vairāk par 3. Ko tad mēs iegūsim?

  • EVA 1 – nomaina WFPC2  ar WFC3 (Wide Field Camera). Nomaina 3 no 6 baterijām. Uzstāda mehānismu, kas ļaus automātiskam lidaparātam satvert teleskopu un nogāzt no obītas, kad būs pienācis laiks.
     
  • EVA 2 – nomaina 6 žiroskopus (3 kastes). Nomaina atlikušās 3 no 6 baterijām.
     
  • EVA 3 – uzstada COS spektrogrāfu (Cosmic Origins Spectrograph). Labo ACS (Advanced Camera for Surveys), tai ir problēmas ar barošanu.
     
  • EVA 4 – Labo STIS spektrometru (Space Telescope Imaging Spectrograph), tas nestrādā kopš 2004. gada. Uzstāda aizsargplāksnes, tās dos papildus termālo aizsardzību un nomainīs iepriekšējās, kas laika gaitā novecojušas.
     
  • EVA 5 – Nomaina Fine Guidance Sensor (FGS #2). Turpina labot ACS (Advanced Camera for Surveys). Uzstāda vēl vienu aizsargplāksni.

Kopumā gaidāms, ka 11 dienu misija ne tikai pagarinās Hubble teleskopa dzīvi, bet arī palielinās tā jūtību un spēju veikt atklājumus 10 līdz pat 70 reižu. Sekosim Atlantis startam un misijas gaitai.

Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri

  1. cydonia tieši 30.08.2008 domāja šādi:

    ir novērstas problēmas ar šķidrā ūdeņraža padeves sistēmu un plānots, ka atlantis uzsāks ceļu uz starta laukumu otrdien agri no rīta. tropiskā vētra Fay ieviesa nelielas korekcijas un starts varētu tikt pārcelts no 8.oktobra uz 11.oktobri. ir pamatotas bažas par gaidāmo vētru Hanna. cerēsim, ka tā nolems neapciemot kenedija kosmosa centru.

  2. cydonia tieši 2.09.2008 domāja šādi:

    lai arī hanna pagaidām virzās paralēli krastam, apmēram 100km attālumā no ksc, šobrīd atlantis izbraukšana uz starta laukumu ir atlikta vēl par 24 stundām. pagaidām tas neietekmē paredzētos starta laikus.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!