ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

OSIRIS-REx sasniedz Bennu


Publicēts: 4.12.2018

Pavisam klusi un nemanāmi (ja salīdzinām ar InSight) 2018.gada 3.decembrī NASA kosmiskais aparāts OSIRIS-REx pēc 2 miljardu kilometru nolidošanas sasniedza asteroīdu Bennu. Sākotnējais kosmiskā aparāta attālums no Bennu būs 19 kilometri. Turpmāk OSIRIS-REx veiks vairākus pārlidojumus virs Bennu ziemeļpola, ekvatoriālā reģiona un dienvidpola, pietuvojoties līdz pat 7 km attālumam no asteroīda.

Sākotnējo pārlidojumu primārais mērķis ir noteikt asteroīda masu un rotācijas ātrumu, kā arī izveidot precīzāku modeli. Šie dati palīdzēs izvēlēties potenciālās paraugu ņemšanas vietas.

OSIRIS-REx iegūtā informācija palīdzēs zinātniekiem izzināt planētu veidošanos un dzīvības izcelsmi, kā arī uzlabot zināšanas par Zemei tuvajiem asteroīdiem, kas varētu sadurties ar mūsu planētu.

Misijas navigācijas komanda izmantos sākotnējo pārlidojumu rezultātus, lai praktizētu manevrus ap asteroīdu un gatavotos ieiešanai orbītā ap Bennu, kas plānota 2018.gada 31.decembrī. Nelielais, 492 metrus lielais asteroīds kļūs par līdz šim mazāko objektu, ap kuru riņķojis cilvēka radīts kosmiskais aparāts.

Kāds ir OSIRIS-REx misijas lielais mērķis? Savākt aptuveni 60 gramus primitīvā B-tipa asteroīda iežu un nogādāt tos uz Zemi. Bennu ir ar oglekli un organiskajām molekulām bagāts asteroīds, kā arī viens no Zemei potenciāli bīstamajiem objektiem.

2018.gada decembra nogalē kosmiskais aparāts pietuvosies Bennu līdz 1,25 km attālumam, bet jau nākamā gada februārī uzsāks virsmas kartēšanu, lai izvēlētos vislabāko paraugu ņemšanas vietu. Plānots, ka uz Zemes paņemtais paraugs tiks nogādāts 2023.gada septembrī.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!