ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nosūtiet kosmosā savus mākslas darbus!


Publicēts: 10.03.2016

Latvijas Astronomijas biedrība un Mazais meteorītu muzejs aicina ikvienu interesentu iesaistīties unikālā bezmaksas NASA akcijā, nosūtot savu mākslas darbu kosmiskā ceļojumā OSIRIS-REx misijā uz Benu asteroīdu. Nesējraķetes starts ieplānots jau šī gada septembrī. Mākslas darbu iesniegšanas pēdējais termiņš ir ne vēlāk kā šī gada 20. marts, taču pievienošana rindas kārtībā var tikt slēgta arī ātrāk, ja tiks piepildīts viss šim nolūkam atvēlētais informācijas apjoms.

OSIRIS-REx galvenais izpētes mērķis ir Benu asteroīds (Bennu Nr. 101955), kas tika atklāts 1999. gada 11. septembrī. Benu ir Apollona grupas asteroīds, kas nozīmē, ka tas periodiski pietuvojas Zemei. Šis objekts intensīvi tika novērots no Zemes ar Aresibo radioteleskopu, un tika izmērīts, ka tas ir ap 492 m liels objekts. Tā orbītas aprēķini liecina, ka sadursmes draudus šis objekts Zemei nerada.

Paredzēts, ka OSIRIS-REx kosmiskais aparāts Benu asteroīdu sasniegs 2018. gadā pēc apmēram 2 gadu ceļojuma izplatījumā. Tad tas uzsāks detalizētu objekta kartēšanu, kam sekos grunts parauga paņemšana. Atkarībā no tā virsmas cietības plānots, ka tiks savākti 60 g līdz 2 kg materiāla, kas tiks atgādāti tālākai izpētei uz Zemi. Taču uz asteroīda tiks atstāts ieraksts ar Zemes iedzīvotāju radītajiem digitālajiem mākslas darbiem, kas saglabāsies nākamajām paaudzēm, iespējams, pat vairākus simtus, tūkstošus vai pat miljonus gadus.

“OSIRIS-REx ir unikāls projekts, kas papildinās Saules sistēmas mazo ķermeņu tiešās klātienes pētījumus, sekojot Rosetta misijas Philae zondes nolaišanai uz Čurjumova-Gerasimenko komētas 2014. gadā,” stāsta LAB un projekta Meteoriti.LV astrofiziķis Kārlis Bērziņš. Šādi pētījumi ļauj labāk izprast asteroīdu un komētu dabu, pētīt dzīvībai nepieciešamos organiskos savienojumus kosmosā, uzkrāt informāciju par derīgo izrakteņu ieguves iespējām, kā arī kādu dienu nākotnē, un tas ir tikai laika jautājums, palīdzēs izvairīties no globālas katastrofālas sadursmes ar kādu Zemes orbītu šķērsojošu asteroīdu.

Iesaistīties projektā bez maksas var ikviens Twitter vai Instagram lietotājs jebkurā vecumā, bet bērniem līdz 18 gadiem nepieciešama vecāku vai aizbildņu atļauja. Digitālais mākslas darbs var būt zīmējums, fotogrāfija, dzeja, dziesma, īss video (līdz 2min 30s) vai arī cita mākslinieciskās izpausmes forma. Jums tikai jāpublicē savs mākslas darbs Twitter vai Instagram ar norādi @OSIRISREx, lietojot mirkļbirku (hashtag) #WeTheExplorers. Rekomendējam pievienot arī mirkļbirku #MeteoritiLV. Tas ļaus novērtēt, cik aktīva ir Latvijas auditorija, kā arī 30.jūnijā Asteroīdu dienas ietvaros autorus var gaidīt pārsteigums. Publicējot video saiti, pārliecinieties, ka attiecīgajam video ir publiskas lejupielādes tiesības YouTube vai Vimeo. Veicot šādu publisku ierakstu, jūs dodat tiesības lejupielādēt un iekļaut savu mākslas darbu OSIRIS-REx kosmiskajā ceļojumā. Papildu informācija pieejama interneta vietnē www.meteoriti.lv vai projekta mājaslapā http://www.asteroidmission.org/WeTheExplorers/.

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla „Zvaigžņotā Debess” veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija LAB mājaslapā www.lab.lv.

Meteoriti.LV ir projekts, kura mērķis ir veicināt meteorītikas un ar to saistīto zinātņu attīstību un popularizēšanu Latvijā. 2015. gadā Rīgā tika atklāts Mazais meteorītu muzejs. Meteoriti.LV projekts šobrīd ir vienīgais Latvijas pārstāvis Starptautiskajā Meteorītikas biedrībā.

LAB, Meteoriti.lv

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!