ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NEA Scout


Publicēts: 31.01.2022

Tie, kas sava mūža laikā grib sagaidīt cilvēku atkalatgriešanos uz Mēness, noteikti ar nepacietību gaida Artemis I misiju. Tas būs bezpilota lidojums, kura starts ieplānots ne ātrāk par 2022.gada martu. Tiem, kam Mēness putekļu nopēdošana pagalam neinteresē, šis vēsturiskais starts varētu būt interesants citu apsvērumu dēļ, jo SLS orbītā nogādās ne tikai iespaidīgo Artemis I aparātu, bet arī 10 nanosatelītus. Viens no tiem būs NEA Scout.

NEA Scout galamērķis ir asteroīds 2020 GE, kas tādejādi kļūs par vismazāko asteroīdu, kuru apmeklējis cilvēka radīts aparāts. 2020 GE diametrs ir aptuveni 18 metri. Līdz šim tuvumā nav ticis pētīts neviens asteroīds, kurš būtu mazāks par 100 metriem.

NEA Scout būs aprīkots ar Saules buru, kas nodrošinās nepieciešamo dzinējspēku. Uz kosmiskā aparāta būs uzstādīta kamera ar izšķirtspēju 10 cm uz pikseli. Tas ļaus gan noteikt, vai asteroīds ir viengabalains, ciets objekts, vai arī tas ir "irdens atlūzu sakopojums", kā arī noteiks objekta formu, izmērus, rotācijas īpašības un virsmas objektus.

2020 GE atklāja Arizonas Katalīnas debesu izpētes programmas ietvaros 2020.gada 12.martā.

Lai arī par bīstamiem tiek uzskatīti lieli asteroīdi, kā liecina Čeļabinskas notikums, arī 2020 GE izmēra objekti var radīt būtiskus zaudējumus. Čeļabinskas asteroīds bija 20 metrus liels objekts, kas 2013.gada 15.februārī uzsprāga atmosfērā netālu no Čeļabinskas pilsētas Krievijā. Sprādziena triecienvilnis izsita logus, kā rezultātā ar lauskām tika savainoti vairāk nekā 1600 cilvēku.

NEA Scout ir gan zinātniskā, gan tehnoloģiju demonstrēšanas misija.

Pēc atdalīšanās no nesējraķetes tiks atritināta NEA Scout Saules bura, kuras laukums ir aptuveni 85 kvadrātmetri. Tā ir veidota no ļoti plānas alumīnija-plastikāta plēvītes, no kuras "atsitīsies" Saules radītie fotoni, tādejādi stumjot kosmisko aparātu nepieciešamajā virzienā kā vējš burukuģus Zemes jūrās un okeānos. Mainot buras orientāciju, kosmiskais aparāts varēs veikt arī trajektorijas maiņu. NEA Scout būs aprīkots arī ar nelieliem aukstas gāzes dzinējiem, ar kuriem varēs veikt virziena korekcijas.

Lai 2023. gada septembrī noķertu asteroīdu 2020 GE, kurš būs pietuvojies Zemei, kosmiskais aparāts pirms tam būs palidojis garām Mēnesim, lai ar tā gravitācijas palīdzību palielinātu savu ātrumu. NEA Scout relatīvais ātrums attiecībā pret asteroīdu būs neliels - aptuveni 30 m/s. Tas nodrošinās vismaz dažas stundas, lai pētītu 2020 GE.

NEA Scout ir pirmais solis Saules buru tehnoloģiju izpētē. 2025.gadā plānotā Solar Cruiser misija izmantos jau gandrīz 1700 kvadrātmetru lielu Saules buru un dosies Saules virzienā, lai vērotu kosmiskos laikapstākļus.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!