ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

2017.gads Zemes orbītā un tālāk


Publicēts: 6.01.2017

Kosmosa apguve un izpēte turpināsies arī 2017.gadā. Piedāvājam iepazīties ar "The Planetary Society" sagatavoto apkopojumu notikumiem, kas norisināsies gan Zemei tuvajā orbītā, gan tālākos Saules sistēmas apgabalos, lai zinātu, kuri astronauti dosies uz Starptautisko kosmisko staciju, kādi jaunumi gaidāmi no SpaceX, kas jauns uz Marsa un kuras misijas noslēgsies 2017.gadā.

Starptautiskā kosmiskā stacija (SKS)

Plānots, ka SKS būs piecas misijas, kurās piedalīsies 16 astronauti no četrām kosmosa aģentūrām - septiņi no Roscosmos (Sergejs Rižikovs, Andrejs Borisenko, Oļegs Novickis, Fjodors Jurčihins, Sergejs Rjazanskis, Aleksandrs Misurkins, Aleksandrs Skvorcovs), seši no NASA (Šeins Kimbro, Pegija Vitsone, Džeks Fišers, Rendijs Bresniks, Marks Vande Hejs, Skots Tingle), divi no Eiropas Kosmosa aģentūras (Tomass Peskjē, Paolo Nespoli) un viens no JAXA (Norišige Kanai). Roscosmos ir paziņojis, ka, sākot no marta, SKS uzturēsies divi Krievijas kosmonauti agrāko trīs vietā. Tas nozīmē, ka SKS apdzīvos 5 nevis 6 misijas dalībnieki. Ja nu kādam rodas vēlme sekot līdzi astronautu gaitām, varat izmantot publisko Twitter sarakstu Astros 2017. Jāpiebilst, ka Roscosmos kosmonauti Twitter tīklā nesēž.

SpaceX

Šogad ir plānoti vairāki starti, bet svarīgākais no tiem ir apkalpes pārvadāšanai pielāgotā Dragon 2 izmēģinājuma lidojums. Šoreiz bez cilvēkiem. Protams, iespējamas nobīdes.

Debitēs arī sen gaidītais Falcon Heavy nesējs, kas spēs nogādāt Zemei tuvajā orbītā (LEO) 54 tonnas, ģeostacionārajā orbītā 12 tonnas, translunārajā trajektorijā 16 tonnas, bet trajektorijā uz Marsu - 14 tonnas kravas.

Indijas Kosmosa aģentūra

Janvārī debitēs GSLV Mark III. Ja lidojums būs veiksmīgs, Indijas nesējraķešu floti papildinās braucamais, kas Zemes tuvajā orbītā varēs nogādāt 8 metriskās tonnas.

Ķīna

Aprīlī tiks veikti degvielas uzpildes demonstrējumi orbītā, kad automatizētais kuģis pieslēgsies pie Tiangong-2 kosmiskās stacijas. Tas ir pēdējais kritiskais solis, kas tiks veikts pirms Ķīna nākamgad sāks būvēt savu modulāro kosmisko staciju.

Pirmo lidojumu piedzīvos arī vieglā nesējraķete Naga-L jeb Naga-1, kas paredzēta vieglu (1600 kg) kravu nogādāšanai zemā orbītā (400 km) ap Zemi.

Joprojām dzīvs ir Change-3 nolaišanās modulis, bet nenoliedzami interesantāks ir Change-5, kas startēs 2017.gada nogalē. Šīs misijas mērķis ir Mēness paraugu iegūšana un nogādāšana atpakaļ uz Zemi.

United Launch Alliance

Šogad visticamāk pēdējo reizi lidos ULA nesējraķete Delta II. Šīs klases nesēji tiek izmantoti kopš 1989.gada, bet tagad tos aizvietos Delta IV un Atlas V. Pēdējos divos startos orbītā plānots nogādāt JPSS-1 un IceSat-2.

SLS/Orion

2017.gads būs būtisks arī SLS/Orion projektam, jo plānots veikt pilnībā nokomplektēta dzinēja testus vertikālā pozīcijā. Līdz izmēģinājumiem gan jāpagaida. Tie ieplānoti 2017.gada nogalē Stenisa Kosmosa centrā. Līdz tam laikam jāsagatavo skābekļa un ūdeņraža tvertnes, kā arī jāuzstāda visi četri RS-25 dzinēji.

Šogad tiks apvienoti divi Orion moduļi (komandmodulis un uzturošo sistēmu modulis) un nogādāti uz Plumbrūkas staciju Ohaijo, kur tiks veiktas pārbaudes vakuumkambarī.

Lunar Reconnaissance Orbiter

Kosmiskais aparāts ir lieliskā formā. Ir atlikuši aptuveni 30 kg degvielas, kas, ņemot vērā, ka gadā iztērējas vien daži, nozīmē, ka LRO, ja nenotiks kaut kas neparedzēts, priecēs mūs vēl kādu laiku. Neaizmirsti regulāri apskatīties jaunākos LRO attēlus.

OSIRIS-REx

Kosmiskais aparāts ir ceļā uz savu galamērķi. 2017.gada 23.septembrī tas palidos garām Zemei, lai izmantotu tās gravitāciju. Lai arī "lielā zinātne" sāksies vēlāk, ir dažas interesantas aktivitātes plānotas arī šogad - Zemes trojāņu meklējumi laika posmā no 9. līdz 20.februārim, Zemes-Mēness novērošanas kampaņa no 22.septembra līdz 7.oktobrim.

Opportunity un Curiosity

Abi visurgājēji turpina darbu uz Marsa. Opportunity darbojas Endeavour krāterī, bet Curiosity - Geila krāterī. Šī gada nogalē Opportunity būs jāmeklē ziemeļu nogāzes, lai sagatavotos kārtējās Marsa ziemas pārlaišanai. Opportunity šogad svinēs 13.gadadienu kopš nolaišanās.

Marsa orbitālie aparāti

Savu darbu turpinās Mars Odyssey, kas tikko atguvies no problēmām, kas bija saistītas ar kosmiskā aparāta orientāciju attiecībā pret Sauli un Zemi. Jau sesto reizi ir pagarināta Eiropas Kosmosa aģentūras misija Mars Express. Marsu turpina pētīt arī Mars Reconnaissance Orbiter. Arī MAVEN turpina darbu, kā arī tas ir uzsācis darboties kā datu pārraidītājs. Tā kā MAVEN pārvietojas salīdzinoši lēnām, tas spēj savākt ļoti lielus datu apjomus no visurgājējiem un pēc tam tos pārraidīt uz Zemi. Indijas Mars Orbiter Mission (MOM) joprojām vāc datus, bet ir sabojājies metāna sensors. Jāpiebilst, ka MOM ir tehnoloģiju demonstrācijas misija un zinātne ir tikai patīkams blakusprodukts šajā gadījumā. Eiropas Kosmosa aģentūras ExoMars TGO šogad neveiks praktiski nekādus zinātniskos novērojumus, jo lielākā daļa gada tiks veltīta manevriem, lai ievadītu kosmisko aparātu 400 km augstā orbītā.

Aiz Marsa orbītas

Dawn turpina pētīt Cerēru. Juno misija turpina cīnīties ar dzinēju problēmām. New Horizons šogad veiks divas Koipera joslas objektu novērojumu sesijas - janvārī un gada nogalē. Starp šīm aktivitātēm kosmiskais aparāts tiks "iemidzināts". Abi Voyager turpina lidot  prom no Saules.

Cassini

Bēdīgi, bet 2017.gada septembrī Saturna izpētes misija noslēgsies.

The Planetary Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!