ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Noķer zvaigzni


Publicēts: 9.11.2022

Eiropas astronomijas izglītības asociācija (EAAE) sadarbībā ar Eiropas dienvidu observatoriju (ESO) organizē ikgadējo konkursu "Catch a Star!". "Catch a Star 2022" sākās 7. novembrī, 2022. Darbu iesniegšanas termiņš ir 28. februarī, 2023. Noslēguma konference un apbalvošanas ceremonija - 19. martā, 2023. Konkursa “Noķer zvaigzni” ideja ir mudināt skolēnus strādāt kopā, apgūt astronomiju un pašiem atklāt lietas, pētot informāciju par astronomisku objektu.

"Catch a Star 2022" sākās 2002.gada 7. novembrī. Darbu iesniegšanas termiņš ir 2003.gada 28. februaris. Noslēguma konference un apbalvošanas ceremonija - 2023.gada 19. martā.

Šogad tiek piedāvāti divi virzieni:

  1. Pirmā kategorija ir tradicionālais projekta ziņojums par astronomisku tēmu;
  2. pavisam jauna kategorija aicina dalībniekus sagatavot īsu video vai animāciju par astronomisku tēmu, kuras ilgums nepārsniedz 5 minūtes.

Nosacījumi dalībai: https://eaae-astronomy.org/catch-a-star/requirements

  1. Komanda: vadītājs (skolotājs, interešu izglītības vadītājs - ne skolēns) + 3 skolēni
  2. Izvēlies astronomisku objektu vai notikumu, par kuru apkopo informāciju un sagatavo projektu vai īsu video. Darbam ir jābūt angļu valodā.
  3. Ieteikumi, ko iekļaut saturā (no organizatoru puses):
    1. novērojumu aktivitātes vai mācību stundas, kurās veic reālus objekta novērojumus vai izmanto virtuālās observatorijas datus;
    2. katra projekta būtiska daļa ir praktiskas aktivitātes izveide.

Tehniskās prasības:

  1. Jūsu izstrādātajam projektam ir jābūt desmit standarta drukātām lappusēm (A4) vai ne vairāk kā 5000 vārdu apjomam, un tam jābūt PDF formātā.
  2. Ja vēlaties sacensties video kategorijā, jūsu video nedrīkst būt garāks par 5 min, un tas ir jāaugšupielādē jebkurā video platformā (YouTube, Vimeo, DailyMotion utt.) vai failu koplietošanas pakalpojumā.
  3. Drīzumā būs pieejama veidlapa dalības iesniegšanai.
  4. Ir ļoti ieteicams pārbaudīt, vai projektos nav zinātnisku un faktu kļūdu, kā arī drukas un pieturzīmju kļūdu.

Saturiskās prasības:

  1. Uzrakstiet referātu (projektu) vai sagatavojiet īsu video par astronomisku tēmu pēc savas izvēles (tas varētu būt kāds konkrēts astronomisks objekts, parādība, novērojums, zinātniska problēma, teorija utt.). Varat arī iekļaut praktiskus pasākumus, piemēram, savus novērojumus vai eksperimentus.

Ja izvēlaties veidot projektu (jeb referātu), tad

  1. Iekļaujiet bibliogrāfiju, kurā ir norādītas atsauces uz izmantotajiem resursiem un attēliem.
  2. Jūsu ziņojums nedrīkst būt garāks par aptuveni 5000 vārdiem.
  3. Ir svarīgi, lai jūsu projekts būtu jūsu pašu darbs. Nepietiek tikai ar teksta kopēšanu no citiem rakstiem. Tāpēc jums vajadzētu atsaukties uz izmantotajiem avotiem, citējot tos bibliogrāfijā.
  4. Mēs iesakām izvēlēties oriģinālu tēmu. Oriģināliem projektiem veiksies labāk nekā, piemēram, ja tiks iesniegti vairāki ļoti līdzīgi projekti no vienas skolas/klases.
  5. Lūdzu, rakstiet pēc iespējas skaidrāk. Pievērsiet uzmanību zinātniskai precizitātei, skaidrai valodai un labam dokumenta noformējumam kopumā. Angļu valodai.

Ja izvēlaties veidot video, tad

  1. Jūsu videoklipam jābūt lielai daļai (vairāk nekā pusei) no oriģināla materiāla, t.i., jūsu paša darba.
  2. Jūsu video nedrīkst būt garāks par 5 minūtēm.
  3. Iekļaujiet sarakstu beigu titros kopā ar savu bibliogrāfiju un attēlu avotiem.
  4. Ja jūsu videoklipam ir ierunāta skaņa, pārliecinieties, vai skaņas līmenis ir pietiekami labs, lai visi to varētu dzirdēt.

Konkursa balvas:
Komandas, kas prezentēs labākos projektus un video, saņems īpašas balvas no ESO un piedalīsies video sanāksmēs ar profesionāliem astronomiem no ESO un citām Eiropas observatorijām.

Tāpat kā pagājušajā gadā, labāko projektu un video paziņošana un prezentācijas notiks noslēguma videokonferences laikā. Ir arī divas speciālbalvas - pirmā ir par labāko projektu, ko izstrādājusi jaunākā studentu komanda, bet otra ir par labāko projektu, ko prezentējusi komanda ārpus Eiropas.

No vienas skolas var piedalīties vairākas komandas.

Mājas lapā var apskatīties iepriekšējo gadu uzvarētāju darbus: https://eaae-astronomy.org/catch-a-star/welcome-to-catch-a-star-2022

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!