ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēness X balvas sacensības ir sākušās


Publicēts: 25.02.2008

X balvas fonds un Google ir nosaukuši pirmās desmit komandas, kas pieteikušās uz Mēness X balvas sacensībām, kuru galamērķis ir Mēness visurgājēja izstrāde. Uzvarētājs saņems 20 miljonus USD, otrās vietas ieguvējs 5 miljonus USD. Vēl 5 miljoni USD tiks atvēlēti papildus balvām.

Privātās kompānijas sacentīsies, kura pirmā izstrādās funkcionējošu automatizētu Mēness visurgājēju, kas spēs nobraukt pa Mēness virsmu vismaz 500 metrus un nosūtīt atpakaļ uz Zemes video, attēlus un citus datus.

"Ar patiesu prieku sveicu mūsu pirmās desmit pilnīgi reģistrētās komandas Mēness X balvas izcīņā. Tikai 6 mēnešus pēc reģistrācijas mums bija 560 pieteikumi no vairāk kā 53 valstīm," pastāstīja Pīters Diamandis, X balvas fonda vadītājs.

Komandas ir sekojošas:

  1. ARCA (Rumānijas aeronautikas un kosmonautikas apvienība), kas atrodas Runāmijā. Šīs organizācijas visinovatīvākie projekti ir raķete Demonstrator 2B un Stabilo - divpakāpju suborbitālais kosmosa kuģis. Mēness visurgājējs sauksies "European Lunar Explorer".
  2. Astrobiotic, kuru vada Viljams Vitakers. Astrobiotic specializējas autonomās navigācijas ierīcēs, balstoties uz stereo redzi. Astrobiotic konkursā piedalīsies ar diviem visurgājējiem - "Artemis Lander" un "Red Rover".
  3. Chandah, kuras nosaukums tulkojumā no sanskrita nozīmē Mēness, dibināja Adils Jafrijs. Viņa vadītās komandas visurgājējs sauksies "Shehrezade".
  4. Frednet ir starptautiska komanda, kuras sastāvā ir daudzi atklātā koda izstrādātāji. Viņu mērķis ir panākt veiksmīgu iznākumu, izmantojot Linux risinājumus.
  5. LunaTrex, kuru veido vairākas atsevišķas ASV kompānijas un universitātes. Daži no šīs apvienības locekļiem ir piedalījušies Ansari X balvas izcīņā. Visurgājējs sauksies "Tumbleweed".
  6. Micro-Space, kuru vada Ričards Speks. Kompānijai ir 31 gadu ilga pieredze tehnoloģiju izstrādē. Micro-Space piedalīsies konkursā ar "Human Lunar Lander".
  7. Odyssey Moon ir pirmā kompānija kas reģistrējās Mēness X balvas sacensībām. Kompānija piedalīsies konkursā ar "MoonOne (M-1)".
  8. Quantum3 bāzējas ASV un to vada Pauls Karliners. Kompānijas visurgājēja nosaukums ir "Moondancer".
  9. Dienvidkalifornijas Selene grupa, kuru vada Harolds Rozens. Viņu piedāvātais Mēness visurgājējs saucas "Spirit of Southern California".
  10. Team Italia ir vairāku universitāšu kopprojekts.

Lai iegūtu balvu ir nepieciešams ne tikai izstrādāt visurgājēju, bet nogādāt to uz Mēnesi, nosēdināt tur, nobraukt vismaz 500 metrus un nosūtīt atpakaļ uz Zemi noteiktus video fragmentus, attēlus un datus.

20 miljonu balva tiek piešķirta uzvarētājam, ja nosacījumi tiek izpildīti līdz 2012. gada 31. decembrim. Pēc šī datuma galvenā balva tiek samazināta līdz 15 miljoniem. 2014. gada 31. decembrī sacensības tiek plānots pārtraukt. X balvas fonds un Google tomēr pieļauj iespēju, ka tās varētu tikt nedaudz pagarinātas.

SpaceDaily

Komentāri

  1. cydonia tieši 25.02.2008 domāja šādi:

    es vienkārši esmu par agru piedzimis.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!