ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

EKA 50 gadu jubilejas piemiņas monētas


Publicēts: 12.02.2014

Lai arī gads ir tikko aizsācies un lielākā daļa no mums noteikti vēl nevar pateikt, ar ko mums tas būs nozīmīgs, Eiropas Kosmosa aģentūrai (EKA) tas ir nozīmīgas jubilejas gads. Ir pagājuši 50 gadi, kopš dibināta kosmosa izpētes un apguves aģentūra, kurā iesaistījušās daudzas Eiropas valstis. Lai atzīmētu šo notikumu, Francijas nacionālā naudas kaltuve Monnaie de Paris ir izlaidusi dažāda nomināla sudraba un zelta piemiņas monētas.

Kolekcija "Eiropas kosmosa kooperācijas 50 gadi" ir viena no īpašās Eiropas sadarbības piemiņas monētu sērijas, kura tiek izlaista katru gadu kopš 2002. gada. Uz monētām ir redzami notikumi vai cilvēki, kuri dažādos veidos ir veicinājuši Eiropas valstu sadarbību.

Kopš 2013. gada septembra Monnaie de Paris sadarbojas ar Eiropas Kosmosa aģentūru, lai radītu šo lielisko monētu kolekciju, kas priecēs gan monētu kolekcionārus, gan kosmosa entuziastus.

Uz monētas attēlots EKA sadarbības viens no iespaidīgākajiem projektiem - Ariane nesējraķete, kurai redzams augšgals, simbolizējot atrašanos uz starta platformas, un dzinēji darbībā, atainojot veiksmīgos startus. Fonā redzamās līnijas simbolizē ar šo nesējraķeti orbītā nogādātos satelītus. Pa labi augšpusē redzams EKA logotips, bet gar monētas malu lasāms uzraksts "50 ANS DE COOPÉRATION SPATIALE EUROPÉENNE 1964-2014". Uz monētas reversa redzams dievietes Eiropas portrets. Tās matus rotā zvaigznes.

Piemiņas monētas iespējams iegādāties Monnaie de Paris. Pieejami sekojoši nomināli - zelta 5 EUR monēta, zelta 50 EUR monēta, zelta 200 EUR monēta un sudraba 10 EUR monēta.

ESA

Komentāri

  1. Jupis tieši 12.02.2014 domāja šādi:

    Ja pareizi atminos, Eiropa nebija dieviete :) tikai smuka mirstīgā :).






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!