ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Rodžers Doksejs (1947-2009)


Publicēts: 19.10.2009

Pēc ilgstošas slimības 2009. gada 13. oktobrī 62 gadu vecumā miris Kosmiskā teleskopa zinātniskā institūta Habla teleskopa misijas vadītājs Rodžers Doksejs.

Doksejs gandrīz 30 gadus piedalījās Habla teleskopa darbā. Viņš ir viens no retajiem, kas pārzina Habla teleskopu "kā savus piecus pirkstus".

1981. gadā Doksejs ieradās institūtā, kura direktors Rikardo Džiakoni nozīmēja astronomu un fiziķi par misijas darbību zinātnieku. Doksejs sākotnēji darbojās pie SAS-3 un HEAO-1 observatoriju projektiem.

"Rodžers bija Habla sirds un dvēsele. Viņš zināja visu par šo teleskopu, sākot no visniecīgākās anomālijas līdz elpu aizraujošajiem atklājumiem, kurus paveicis teleskops, pie kura Rodžers strādāja jau vairāk kā 28 gadus," pastāstīja institūta direktors Mets Montāns.

Rodžera Dokseja sasniegumi un ieguldījumi ir novērtēti vairākkārt. 1991. gadā NASA piešķir Doksejam augstāko iespējamo apbalvojumu civilpersonai par izcilu kalpošanu sabiedrībai - Distinguished Public Service Medal. 2004. gadā Doksejs saņem prestižo Van Biesbroeck balvu.

 

Hubblesite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!