ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nīls Ārmstrongs (1930 - 2012)


Publicēts: 26.08.2012

Cilvēks, kurš vēsturē iegājis kā frāzes "mazs solis cilvēkam, milzīgs lēciens cilvēcei" autors, kā pirmais, kas spēris kāju uz putekļainā Mēness, ir aizgājis mūžībā. 2012. gada 25. augustā 82 gadu vecumā miris Nīls Ārmstrongs.

Ārmstrongs dzima 1930. gada 5. augustā Ohaijo štatā. Studējis Perdjē un Dienvidkalifornijas universitātēs. Pēc tam Ārmstrongs kļuva par jūras spēku pilotu un 1955. gadā pievienojās NACA. Viņš ir lidojis ar vairāk nekā 200 dažādiem lidaparātiem, ieskaitot X-15.

Ārmstrongs 1962. gadā tika uzņemts jau otrajā NASA astronautu apmācību grupā. Pirmo reizi viņš kosmosā devās jau 1966. gada martā kā Gemini 8 misijas pilots. Kopā ar Deividu Skotu viņi veica pirmo divu kosmosa kuģu saslēgšanos orbītā, savienojoties ar automatizēto moduli Agena.

Šīs bija arī pirmais gadījums, kad misija gandrīz beidzās ar neveiksmi un abiem astronautiem draudēja nāves briesmas. Nekorekti funkcionējoša dzinēja rezultātā kosmosa kuģis sāka griezties ap savu asi. Ārmstrongam tomēr izdevās atgūt vadību, izmantojot nolaišanās sistēmas dzinējus.

Pēc trim gadiem Ārmstrongs iegāja pasaules vēsturē kā Apollo 11 komandieris un pirmais cilvēks, kurš spēris kāju uz Mēness.

"Viņš bija vislabākais un man viņa ļoti pietrūks," rakstīja Apollo 11 vadības moduļa pilots Maikls Kolinss.

Ārmstrongs kopā ar Bazu Aldrinu 2 stundu un 36 minūšu garajā pastaigā pa Mēness virsmu pētīja Miera jūru. Tika savākti 22 kilogrami Mēness iežu paraugu, izvietoti zinātniskie instrumenti un uzstādīts ASV karogs.

"Mans draugs Nīls spēra niecīgu soli, kas kļuva par milzu lēcienu, kas mainīja pasauli, un vienmēr to atcerēsies kā būtisku momentu cilvēces vēsturē," teica Aldrins. "Es patiesi cerēju, ka mēs visi trīs būsim kopā 2019. gadā, lai atzīmētu mūsu Mēness nolaišanās 50. gadadienu. Par nožēlu jāsaka, ka tā nenotiks."

"Nīls ar mums būs kopā garā," piebilda Aldrins.

Pēc atgriešanās no Mēness, Ārmstrongs kļuva par NASA aeronautikas asociēto pilnvaroto administrātoru, kas pārraudzīja aģentūras izpēti aviācijas un tehnoloģiju jomā. 1971. gadā Ārmstrongs aizgāja no NASA un kļuva par Cincinati universitātes aviācijas un kosmonautikas inženierzinātņu profesoru. No 1982. līdz 1992. gadam viņš vadīja kompāniju Computing Technologies for Aviation.

Ārmstrongs bija Eksperimentālo izmēģinājumu pilotu biedrības un Karaliskās aeronautikas biedrības biedrs. Savulaik viņš ir piedalījies Nacionālajā kosmosa komisijā (1985-1986) un palīdzējis analizēt Challenger negadījuma apstākļus (1986), kā arī darbojies Miera korpusā (1971-1973).

Dzīves laikā Ārmstrongam piešķirtas daudzas godalgas. 2011. gadā visi trīs Apollo 11 astronauti saņēma ASV Kongresa zelta medaļu, kas ir augstākais apbalvojums civilpersonai, ko var piešķirt Kongress.

"Cik ilgi vien pastāvēs vēstures grāmatas, Nīls Ārmstrongs būs tajās, pieminot viņu par mazo soli, kas tika sperts uz citas pasaules," teica NASA administrators Čarlzs Boldens.

"Tiem, kas jautā, ko viņi varētu darīt, lai godinātu Nīlu, mums ir vienkāršs lūgums," rakstīja Ārmstronga ģimene. "Cieniet viņa kalpošanas paraugu, sasniegumus un pieticīgumu, un nākamreiz, kad iziesiet ārā skaidrā naktī un redzēsiet Mēnesi, padomājiet par Nīlu Ārmstrongu un piemiedziet viņam ar aci."

Arī mēs esam noskumuši par Ārmstronga aiziešanu, bet, saprotot, ka visi esam mirstīgi, ceram un ticam, ka viņa mantojums, iedvesma un paraugs būs dzīvs šajā un turpmākajās kosmosa iekarotāju, zvaigžņu mīļotāju un visu labo cilvēku sirdīs un mēs vienmēr atcerēsimies pieticīgā vīra mazo soli, kas tika sperts pelēkajos Mēness putekļos.

 

Komentāri

  1. NixN tieši 26.08.2012 domāja šādi:

    Mūžīgu piemiņu un lai vieglas smiltis...

  2. G.O.S. tieši 26.08.2012 domāja šādi:

    Patiešām,drosmīgs,ar asu prātu un zinātnisku skatu nākotnē.Cilvēks, kurš izprata zemes civilizācujas sūtību, apdzīvot Visumu, jo droši vien, zemes apdzīvotāji ir pirmie un vienīgie visumā. Ar cieņu, lai šim, Cilvēkam, mūžiga atzinība par pirmajiem soļiem lielajā tumsas valstībā.

  3. Nelabojams tieši 26.08.2012 domāja šādi:

    ...........................................

  4. rupucis tieši 27.08.2012 domāja šādi:

    Mūsu paaudze ir ievērojama ar to, ka bijām laikabiedri šiem monumentālajiem notikumiem - cilvēku (un cilvēku konstruētās tehnikas) kosmiskā ceļa sākumam. Pat tie, kas dzimuši pēc Apollo, var justies kā piederīgi kosmonautu un astronautu laikmetam - kaut vai kā nodokļu maksātāji. Lai nu izdotos turpināt.. Nīls par to pēdējos gados bija noraizējies. Skat viņa komentārus YouTube.

  5. miesa tieši 28.08.2012 domāja šādi:

    Kļūdiņa - 'Ārmstrongs dzima 1939. gada...' (1930)

  6. Redaktors tieši 28.08.2012 domāja šādi:

    Jā, tā nulle atrodas nodevīgi tuvu devītniekam.

    Paldies, ka pamanīji.

  7. rupucis tieši 28.08.2012 domāja šādi:

    Salasīju pāris domu graudus. Piemēram, šo:
    http://xkcd.com/893/

    Jaunākie cilvēki, kas ir izkāpuši uz cita debess ķermeņa, ir dzimuši 20. gadsimta 30. gados! Tie, kas dzimuši četrdesmitajos, piecdesmitajos, sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados utt. nav bijuši tālāk no Zemes par ~400 km






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!