ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Logs uz pagātni – La Siljas izmaiņas laikā


Publicēts: 2.04.2012

Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) šogad svin 50 gadu jubileju un, lai atzīmētu šo svarīgo gadadienu, katru mēnesi visā gada garumā tiek publicēti attēli, kuros varat redzēt, kā šo piecdesmit gadu laikā ir mainījušās La Siljas un Paranālas observatorijas, Eiropas Dienvidu observatorijas birojs Santjago, Čīlē, kā arī galvenā mītne Garhingā pie Minhenes, Vācijā.

Aplūkojiet šos divus La Siljas observatorijas attēlus, kur pirmais ir fotografēts 1968. gada jūnijā, bet otrs - mūsdienās.

Vecajā, vēsturiskajā attēlā priekšplānā ir redzamas pagaidu dzīvojamās ēkas. Fonā esošie trīs teleskopi, no kreisās uz labo pusi, ir Grand Prism Objectif teleskops, kurš pirmo gaismu uztvēra 1968. gadā, otrs ir ESO 1 metru lielais teleskops, kurš darbojas kopš 1966. gada, un trešais ir ESO 1,5 metru lielais teleskops, kurš sāka strādāt 1968. gadā. Šie trīs teleskopi ir pirmie un vecākie teleskopi La Siljas observatorijā. Ceturtais teleskops ar balto kupolu, kurš attēlā redzams tuvāk skatītājam, ir ESO 1 metru lielais Šmita teleskops, kurš sāka darbu 1971. gadā.

Šie četri kupoli stāv vēl šodien, bet pirmie trīs teleskopi vairs netiek izmantoti. Šmita teleskops vēl darbojas un tas ir veltīts LaSilla-QUEST Mainīgo objektu pētījumam.

Mūsdienās fotografētajā attēlā ir redzami divi jauni teleskopi. Teleskops ar sudraba kupolu ir MPG/ESO 2,2 metrus lielais teleskops, kurš darbojas kopš 1984. gada. To uz nenoteiktu laiku Eiropas Dienvidu observatorijai aizdeva Maksa Planka Sabiedrība (Max-Planck-Gesellschaft/MPG). Kreisajā malā atrodas dāņu 1,54 metrus lielais teleskops. Tas darbojas kopš 1979. gada un ir viens no dažiem nacionālajiem teleskopiem, kādi mājo La Siljas observatorijā.

ESO

Komentāri

  1. peleks tieši 28.05.2013 domāja šādi:

    ehh, varēja tos trīs pirmos noziedot gribētājiem, lai tak iet un pēta, nevis vnk krāj putekļus uz viņiem..






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!