ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā Mēness izglāba Kolumbu


Publicēts: 19.02.2008

Naktī no 20. uz 21. februāri Latvijā būs vērojams Mēness aptumsums. Patlaban prognozes Austrumlatvijai ir optimistiskas, bet zinot cik neparedzama ir palikusi Zeme pēdējos gados, garantijas, ka varēsim vērot šo dabas parādību, nav.

Atcerēsimies gan, ka attēlā redzamajam GMT laikam mums jāpieskaita divas stundas klāt. Tā kā kulminācija ir gaidāma vairāk rīta pusē.

Ja nu tomēr Latviju pārklās bieza mākoņu sega, iesakam jums dažas Interneta lapas, kurās būs iespējams vērot aptumsumu tiešraidē.

Iesakam jums jau iepriekš apskatīt šīs iespējas, lai laicīgi ieviestu datorā nepieciešamo programmatūru.

Bet tagad atgriezīsimies aptuveni 500 gadus senā pagātnē un paskatīsimies kā Mēness aptumsums izglāba Kolumbu jeb kā reizēm noder zināšanas.

1492. gadā Kolumbs atklāja Ameriku. Turpmāko 10 gadu laikā jūras braucējs veica vēl vairākus ceļojumus uz Jauno pasauli. Savā pēdējā ceļojuma laikā viņa kuģiem uzbruka ķirmji, kas sacaurumoja kuģus. Piespiedu kārtā Kolumbam nācās pamest divas karavelas un 1503. gada 25. jūnijā ar pēdējām divām izsēsties Jamaikas krastos.

Sākotnēji pamatiedzīvotāji uzņēma ceļiniekus draudzīgi, apgādājot tos ar pārtiku un pajumti, bet kad dienas pārauga nedēļās, situācija kļuva saspīlēta. Pēc vairāk kā sešu mēnešu dīkstāves daļa Kolumba komandas aplaupīja un noslepkavoja dažus iezemiešus. Ieceļotājiem draudēja bads, jo vietējie pārtrauca pārtikas piegādi.

Kolumbam, kā ikvienam kārtīgam ceļotājam, līdzi bija Johana Millera almanahs, kurā bija astronomisko notikumu tabulas sākot no 1475. gada līdz 1506. gadam. Neviens jūrasbraucējs nedevās ceļā bez šīs nelielās grāmatiņas. Kolumbs atklāja, ka 1504. gada 29. februārī iestāsies pilns Mēness aptumsums uzreiz pēc Mēness lēkta.

Trīs dienas pirms aptumsuma, Kolumbs satikās ar vietējo cilšu virsaiti un pavēstīja, ka kristiešu dievs ir neapmierināts, ka Kolumbs un viņa cilvēki netiek apgādāti ar pārtiku, tādēļ pēc trim dienām Mēness parādīsies sarkans un tas būs kā zīme, ka balto dievs uzsūtīs daudz lielāku ļaunumu, ja ciltis neatjaunos pārtikas piegādi.

Nozīmētajā dienā Saule norietēja rietumos un virs austrumu horizonta parādījās Mēness. Tiklīdz Zemes pavadonis bija izlīdis pilnībā, bija skaidrs, ka kaut kas ir noticis - Mēnesim trūka apakšējās malas. Pagāja stunda un Mēness kļuva asinssarkans.

Iezemieši bija pārbijušies un skaļi bļaudami un raudādami skrēja uz kuģi, nesdami pārtiku un lūgdami, lai Kolumbs aizlūdz par viņiem sava dieva priekšā, apsolīdami, ka sadarbosies ar ieceļotājiem, ja tie atgriezīs Mēnesi tāds kāds tas bija iepriekš. Kolumbs iegāja savā kajītē un palika tur aptuveni piecdesmit minūtes.

Dažus mirkļus pirms aptumsuma beigām, Kolumbs iznāca un pavēstīja, ka viņa dievs ir piedevis iezemiešiem un atļaus Mēnesim atkal spīdēt. Un tūlīt arī Mēness sāka līst ārā no Zemes ēnas. Pateicīgie iezemieši aizskrēja prom un turpināja apgādāt ieceļotājus ar pārtiku līdz 1504. gada 29. jūnijā ieradās glābšanas kuģis no Spānijas.

SPACE.com

Komentāri

  1. Redaktors tieši 21.02.2008 domāja šādi:

    Nu tad mums, nabadziņiem no Latvijas, atliek vienīgi papriecāties par bildēm no ārpasaules, kur bija skaidrs laiks - www.spaceweather.com/eclipses/gallery_20feb08.htm?PHPSESSID=o11rrqb2e5uvo0dgpuofuj6il5






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!