ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Galileo reabilitācija


Publicēts: 6.03.2008

Vairākus simtus gadu pēc tam, kad Galileo tika apsūdzēts ķecerībā, Vatikāns beidzot gatavojas pilnībā reabilitēt zinātnieku, uzstādot Galileo Galileja statuju Vatikānā. Statuja būs apskatāma dārzā, netālu no istabas, kurā Galileo bija ieslodzīts 1633. gadā, gaidot tiesu par heliocentrisma teorijas izplatīšanu un atbalstīšanu.

"Baznīca vēlas noslēgt Galileo lietu un panākt izpratni ne tikai par šī zinātnieka atstāto mantojumu, bet arī skaidrību attiecībās starp ticību un zinātni," skaidroja Pontifikālās zinātņu akadēmijas vadītājs un kodolfiziķis Nikolā Kabibbo.

Profesors Kabibbo pastāstīja, ka statuju apmaksā privāts fonds. Statujas izveidošana un uzstādīšana sakrīt ar 2009. gadā par godu Galileo Galileja teleskopa izgudrošanas 400. gadu atcerei plānotajiem pasākumiem. To ietvaros notiks konference Vatikānā, kuru apmeklēs vismaz 40 starptautiski pazīstami zinātnieki. Jezuītu vadītajā Florences institūtā notiks Galileo Galileja lietas atkārtota izskatīšana. Jāpiemin, ka jezuīti bija vieni no zinātnieka sīvākajiem pretiniekiem Inkvizīcijas laikos.

2008. gada marta sākumā Florences zinātnes muzejā tika atklāta izstāde, kas veltīta Galileo Galileja teleskopam - "Instruments, kas izmainīja pasauli". Muzejā ir izstādīti vairāki autentiski zinātnieka darba instrumenti.

Florences muzeja vadītājs Paolo Galuži pastāstīja, ka "pat ja Galileo kļūdījās, jūs nevarat tiesāt zinātnes kļūdas baznīcas tiesā". Savukārt kultūrvēsturnieks Džordžio Jerāno piebilda: "Galileo pāridarījumi tiek laboti ienaidnieka terotorijā. Lai kur arī Galileo nebūtu pēc nāves, viņam šis brīdis patiktu."

Vatikāns sāka atzīt savas kļūdas saistībā ar Galileo jau 1979. gadā, kad pāvests Jānis Pāvils II aicināja Baznīcu pārdomāt Galileo notiesāšanu.

Galileo Galilejs piedzima 1564. gadā Pizā. Savu pirmo teleskopu viņš uzbūvēja 1609. gadā. Sava mūža laikā viņš novēroja Mēnesi, Jupiteru un tā pavadoņus. 1633. gadā Galileo tika tiesāts un apsūdzēts ķecerībā, jo viņš izplatīja un atbalstīja uzskatus, ka Zeme griežas ap Sauli. Galileo atteicās no saviem uzskatiem un atlikušo mūža daļu pavadīja mājas arestā. 1642. gadā viņš nomira.

Times Online

Komentāri

  1. buks tieši 5.06.2008 domāja šādi:

    Principā Galileo teorija bija aplama, jo kā zinām, Visums neriņķo ap sauli. Pie tam ņemot vērā, tā kā tai laikā nebija pierādāma, visai loģiski, ka Baznīca to aizliedza pasniegt augstskolās - to atzina par nepierādāmu hipotēzi (līdzīgi kā mūsdienās auru transplantatoru vai urīnterapijas adeptu idejas).

    Protams, no šī brīža pozīcijām raugoties, varbūt būtu bijis labāk, ja Galileo ļautu turpināt darbu pie heliocentrisma koncepcijas (strādāt viņš turpināja un vadīja savu skolu, sarakstot vēl daudzus darbus, taču heliocentrisms bija tabu). Tad varbūt paralaksi būtu atklājuši krietni ātrāk.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!