ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gaismas meistari


Publicēts: 9.10.2009

2009. gada Nobela prēmiju fizikā ieguva "gaismas meistari", kuru darba augļi ir kļuvuši par mūsu ikdienas neatņemamu sastāvdaļu. Arī astronomija nav iedomājama bez šo cilvēku radītajiem jauninājumiem.

Mūsdienu sabiedrība, saziņa, datu apmaiņa, tava un mana ikdiena nav iedomājama bez šo cilvēku ieguldījuma. "Gaismas meistaru" devums ir radījis ne tikai jaunus un spēcīgus ieročus zinātnes attīstībai, bet iespiedies mūsu ikdienas dzīvēs tik cieši, ka ir grūti iztēloties sadzīvi bez šiem "instrumentiem".

1966. gadā Čarlza Kao atklājums radīja apvērsumu šķiedru optikā. Viņš bija rūpīgi izvērtējis un aprēķinājis, kā gaismu pārraidīt lielos attālumos, izmantojot optisko šķiedru. Vistīrākā stikla šķiedra ļautu raidīt signālus vairāk kā 100 kilometru lielā attālumā, salīdzinot ar 20 metriem, kurus nodrošināja tobrīd pieejamie kabeļi. Jau pēc četriem gadiem tika saražota pirmā īpaši tīrā stikla šķiedra.

Mūsdienās "optisko kabeļu tīkls" burtiski baro sabiedrību visplašākajā nozīmē. Gaisma pārvietojas pa šķiedrām, kurām ir raksturīgs niecīgs signāla zudums, un pārnēsā mūsu izpausmes visdažādākos aspektus. Vārdi, mūzika, attēli un video zibenīgi apceļo pasauli.

Ja mēs atšķetinātu visas optiskās šķiedras, kas apvij pasauli, un savērptu vienā virvē, mēs iegūtu vairāk kā miljards kilometru garu diegu, kuru varētu aptīt apkārt Zemei vairāk kā 25 000 reizes. Kilometrāža turpina pieaugt. Arī tagad, kad tu lasi šos vārdus.

Liela daļa no datiem, kas ceļo tīklā un kas plūst no visdažādākajiem Zemes un Saules sistēmas nostūriem, ir digitālie attēli. 1969. gadā Viljards Boils un Džordžs Smits izdomāja attēla veidošanas tehnoloģiju, izmantojot digitālo uztvērēju jeb lādiņsaites matricu (CCD). Gaisma tiek pārvērsta elektriskā signālā. Alberta Einšteina teoretizētais fotoelektriskais efekts tika ieviests dzīvē.

Šī matrica ir jebkuras digitālās kameras elektriskā acs. Tā bija milzīga revolūcija, kas nu ir pārņēmusi savā varā visu pasauli. Digitālā fotogrāfija ir kļuvusi par spēcīgu ieroci zinātnes nozarēs un praktiskajā pielietojumā. Sākot no cilvēka ķermeņa attēlošanas līdz visuma tālākajiem nostūriem, no elementārdaļiņu fotogrāfijām līdz ģimenes svētkiem - nekas vairs nav iedomājams bez digitālās fotogrāfijas.

Mēs redzam pasauli, pateicoties gaismai. Pagāja ilgs laiks, kamēr cilvēce ir iemācījusies kaut daļēji pakļaut šo stihiju un izmantot to savā labā ne tikai uz Zemes, bet arī kosmosā. Šie trīs vīri ir vieni no daudzajiem, pateicoties kuriem mēs varam ne tikai baudīt gaismu un pasauli, ko tā atklāj, bet arī likt gaismai strādāt mūsu labā.

 

Nobelprize.org

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!