ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Džons Grunsfelds kļūst par STScI direktora vietas izpildītāju


Publicēts: 4.01.2010

Doktors Džons Grunsfelds 2010. gada 4. janvārī ir iecelts par Kosmiskā teleskopa zinātniskā institūta (STScI) Baltimorā direktora vietas izpildītāju. Viņš turpinās doktora Maikla Hauzera amata pienākumus, kurš atkāpās 2009. gada oktobrī.

STScI ir NASA Habla teleskopa zinātniskās darbības koordinācijas centrs, kā arī tas veiks Džeimsa Veba kosmiskā teleskopa zinātniskās darbības vadības funkcijas pēc tā starta, kas plānots 2014. gadā.

"Šī ir neticami aizraujoša iespēja strādāt kopā ar labākajiem astronomiem un zinātnisko sasniegumu priekšpostenī," teica Grunsfelds. "STScI komanda ir demonstrējusi lieliskas spējas, nodrošinot Habla teleskopa darbību visaugstāko prasību līmenī un gatavojoties Džeimsa Veba teleskopam. Es ar nepacietību gaidu iespēju strādāt ar šo komandu un turpināt pētīt Visuma noslēpumus."

Grunsfelds ir dzimis Čikāgā un bakalaura grādu ieguvis Masačūsetsas tehnoloģiju institūtā 1980. gadā. Maģistra un doktora grādu Grunsfelds ieguva jau Čikāgas universitātē - 1984. gadā un 1988. gadā.

Kā vieszinātnieks viņš darbojās Tokijas universitātē no 1980. līdz 1981. gadam; zinātniskā asistenta vietu viņš pildīja Čikāgas universitātē no 1981. gada līdz 1985. gadam. No 1989. gada līdz 1992. gadam viņš darbojās Kalifornijas tehnoloģiju institūtā kā vecākais zinātniskais stipendiāts.

1992. gadā Grunsfelds pieteicās NASA un, izgājis apmācības, kļuva par misijas speciālistu. Viņš ir patiess lidojumu veterāns, kas piecas reizes jau pabijis kosmosā, ieskaitot trīs lidojumus uz Habla teleskopu - 1999. gada decembrī (STS-103), 2002. gada martā (STS-109) un 2009. gada maijā (STS-125). Kopumā kosmosā viņš ir pavadījis vairāk kā 835 stundas, ieskaitot gandrīz 60 stundas atklātā kosmosā 8 izgājienu laikā. No 2003. līdz 2004. gadam viņš darbojās kā NASA vadošais zinātnieks, palīdzot veidot Kosmosa izpētes prezidenta vīziju.

Grunsfelds darbojies rentgenstaru un gamma staru astronomijas nozarē, augsto enerģiju kosmiskā starojuma izpētē un jaunu sensoru izstrādē. Grunsfelds veicis blāvu astronomisko objektu izpēti ultravioletajā spektrā, kā arī zvaigžņu un tālu galaktiku ultravioletā starojuma polarizācijas analīzi.

"Mēs priecājamies, ka viņš pieņēma šo piedāvājumu," teica STScI direktors doktors Mets Monteins. "Viņš būs neaizvietojams mūsu pūliņos veikt zinātniskos atklājumus pasaules klases līmenī ar izcilākajām observatorijām un instrumentiem."

 

HubbleSite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!