ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Džons Glens (1921-2016)


Publicēts: 9.12.2016

Džons Glens, ASV astronauts, kurš 1962.gada 20.februārī trīs reizes aplidoja apkārt Zemei ar Friendship 7, mira 2016.gada 8.decembrī. Glens bija pēdējais no septiņiem pirmajiem ASV astronautiem. 36 gadus vēlāk, 77 gadu vecumā Glens lidoja ar vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģi Discovery, kļūstot par visvecāko kosmosā pabijušo astronautu.

Džons Glens 25 gadus pārstāvēja Ohaijo štatu kā senators un ir saņēmis vairākas godalgas - Kongresa Zelta medaļu un Prezidenta Brīvības medaļu.

Glens piedzima 1921.gada 18.jūlijā Kembridžā, Ohaijo štatā, kur arī apmeklēja skolu un vēlāk iestājās koledžā. 1941.gadā viņš ieguva pilota licenci, pameta koledžu un iestājās Jūras gaisa spēku kadetu programmā. Divus gadus vēlāk viņš sāka dienēt profesionālajā dienestā. Tai pat laikā viņš apprecējās ar Enniju Margaretu Kastoru, ar kuru kopā nodzīvoja visu mūžu. Ģimenē bija meita un dēls. Otrā pasaules kara laikā viņš piedalījās 59 kaujas misijās.

Astronautu rindās Glens tika iesaukts 1959.gada aprīlī, divus gadus pēc tam, kad viņš uzstādīja transkontinentālā ātruma rekordu, nolidojot no Kalifornijas līdz Ņujorkai 3 stundās un 23 minūtēs. Pēc vēturiskā lidojuma kosmosā Džons Glens tika uzskatīts par pārāk vērtīgu resursu, lai ļautu lidot atkārtoti, tādēļ līdz 1964.gadam viņš strādāja NASA kā konsultants. Pēc tam viņš iesaistījās politikā. 1984.gadā viņš kandidēja uz ASV prezidenta posteni.

1997.gada 20.februārī, 35 gadus pēc lidojuma kosmosā, Džons Glens paziņoja, ka pārtrauc savu darbību kā politiķis. Dažus mēnešus vēlāk NASA paziņoja, ka Glens lidos atkārtoti, lai palīdzētu zinātniekiem noskaidrot, kā mikrogravitācija ietekmē novecošanu.

1998.gadā, laika posmā no 29.oktobra līdz 7.novembrim Džons Glens lidoja ar Discovery STS-95 misijas ietvaros, piedaloties 80 medicīniskos un materiālzinātņu eksperimentos.

Abos lidojumos kopā Glens kosmosā pavadīja 9 dienas, 2 stundas un 39 minūtes.

 

NASA, collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!