ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ceļojums laikā: La Siljas observatorija tad un tagad


Publicēts: 7.02.2012

Eiropas Dienvidu observatorijai (ESO) šogad aprit 50 gadi. Lai atzīmētu šo svarīgo notikumu, tiek piedāvāts aizceļot atpakaļ laikā, lai apskatītos, kā viss sākās. Reizi mēnesī publiskosim divus attēlus, kuros būs redzama kāda no ESO vietām pirms aptuveni 50 gadiem un mūsdienās.

Abās fotogrāfijās redzama La Siljas observatorija 1960. gadu beigās un mūsdienās. ja uzmanīgi ieskatīsieties, pamanīsiet, ka mainījušies ne tikai teleskopi un ēku izvietojums, bet arī mašīnas. Vēsturiskajā attēlā redzams Volkswagen 1600 Variant, bet mūsdienās - balts Suzuki 4WD. Interesanti, ka visi šobrīd ekspluatācijā esošie La Siljas auto ir balti, lai uzlabotu to redzamību naktīs.

1960. gadu attēla centrālo vietu aizņem ESO 1 metru Šmita teleskops, kurš darbu uzsāka 1971. gadā. Tolaik dienvidu puslodes debesu fotografēšanai tikai izmantotas fotoplates. Tālāk pa labi ceļš aizvijas gar namiņiem, kuros gulēja astronomi.

Pārtinam laiku uz priekšu un nonākam 2011. gadā, kur La Siljas observatorijas attēlā redzami divi jauni teleskopi. Pa kreisi ir MPG/ESO 2,2 metru teleskops, kurš darbojas kopš 1984. gada. Tieši šī teleskopa celtniecība neļāva vēsturisko attēlu nofotografēt no tās pašas vietas, kur 1960. gadu nogalē. Savukārt pa labi tālumā redzams Jauno tehnoloģiju teleskops (NTT), kurš ekspluatācijā tika nodots 1989. gadā.

Savukārt mazie astronomu namiņi laika gaitā ir nomainīti uz daudz ērtāku viesnīcu.

Šmita teleskops, kas joprojām redzams attēla centrā, ir uzlabots. 1998. gadā tā oriģinālā fotokamera tika nomainīta uz jaunāku un modernāku. Kopš tā laika Šmita teleskops laiku pa laikam tiek izmantots individuāliem projektiem. Jaunā kamera sastāv no 112 lādiņsaites matricām, kā rezultātā attēli tiek veidoti no 160 miljoniem pikseļu. Šis teleskops ir izcils piemērs, kā vecs instruments ar modernu tehnoloģiju palīdzību iegūst otro elpu.

La Silja tad un tagad #1

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!