ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Bernards Lavels (1913 - 2012)


Publicēts: 8.08.2012

2012. gada 6. augustā 98 gadu vecumā mira Britu impērijas ordeņa kavalieris, Karaliskās biedrības biedrs, radioastronomijas pionieris un Džordelbenksas observatorijas dibinātājs un pirmais direktors sers Bernards Lavels.

"Dziļās sērās mēs paziņojam par viena no 20. gadsimta ievērojamāko radioastronomu aiziešanu. Viņa devums zinātnei, viņa izveidotās pētnieku komandas un to izdarītais darbs atstājis lielu iespaidu," savā runā vēstīja Lielbritānijas Zinātņu un tehnoloģiju padomes vadītājs profesors Džons Vomerslijs. "Viņa aizsāktais darbs ar radioteleskopu apvienošanu ir tiešā veidā novedis pie pašreizējā starptautiskā Kvadrātkilometru masīva (SKA) radīšanas, kurš būs lielākais šāda veida teleskops pasaulē."

Lavels dzimis 1913. gadā Gločesteršairā netālu no Bristoles, Lielbritānijā. Studējis Bristoles universitātē un pēc tam pārcēlies uz Mančesteras universitāti, kur strādāja Fizikas departamentā. Otrā Pasaules kara laikā Lavels vadīja grupu, kura izstrādāja H2S radaru. 1945. gadā Lavels atgriezās Mančesteras universitātē un sāka pētīt kosmisko starojumu, izmantojot militāros radarus. Šīs pašas universitātes paspārnē arī tika uzsākta Džordelbenksas observatorijas būvniecība.

1957. gadā, kad tika pabeigta 76 metrus lielā teleskopa celtniecība, tas bija lielākais radioteleskops pasaulē. Jau pavisam neilgi pēc ekspluatācijas uzsākšanas tas sekoja līdzi Sputnik lidojumam. Šobrīd tas ir trešais pasaulē lielākais grozāmais radioteleskops, kas pēc vairākiem uzlabojumiem ir kļuvis daudz jaudīgāks nekā brīdī, kad Lavela sapnis par radioteleskopu kļuva par realitāti.

Seru Bernardu Lavelu atceras kā sirsnīgu un dāsnu cilvēku. Pēc viņa sēros četri bērni, 14 mazbērni un 14 mazmazbērni. Līdz pat brīdim, kad veselība strauji pasliktinājās, Lavels turpināja darboties radioastronomijas jomā. Brīvajā laikā viņš spēlēja ērģeles Svetenhemas baznīcā un bija aizrautīgs kriketa spēles piekritējs.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!