Sveiks! Prieks par tavu lielo apņēmību un degsmi. Atgādini man sevi pirmajās sezonās ar CCD kameru.

Esi iztērējis daudz laika pa kanāliem un var redzēt, ka signāls ir labs. Fokusēties nekad nav viegli. Pirms iegādājos autofokusētāju manuāli pārfokusējos pēc katra grāda izmaiņām. Sanāk zaudēt daudz laika, bet ja gribi labu fokusu citas iespējas, manuprāt, nav.. Mana burbuļa miglāja bilde ir fotografēta bez autofokusa...
Bet fokuss ir tikai viena problēma. Esmu visai pārliecināts, ka liela vaina tev ir gidēšanā. Ovālas, nedaudz komētīgas zvaigznes ir gidēšanas vaina. HEQ5 tava truba, manuprāt, ir par smagu tik ilgai gidēšanai, kā ir tev... parunā ar Kobaltu, viņš diezgan daudz ir cīnījies ar HEQ5+250mm skywatcher trubu. Varbūt viņš tev var ieteikt kādu triku, kā lietas kontrolēt labāk.
Par fokusētāja flexūru ir, šķiet, rakstāmas grāmatas un runājamā par šo ir daudz... Pats ar šo problēmu saskāros meklējot ideālu bildi un vēl joprojām neesmu šo atrisinājis. Nopirku pat visai dārgu fokusētāju, bet ja ne fokusētājs izkustās, tad ir daudz citas lietas, kas vienmēr palīdz mazināt fokālās plaknes paralēlismu, ja tā var teikt. Jāpievelk tās skrūves ir nedaudz, tik daudz, lai nekrīt laukā un negrozās. Ikviens pārāk stiprs pievilciens rada nevajadzīgus spriegumus,kas kaut ko izļodzīs. Bet ja tu sāc domāt par šo, tad tev, pirmkārt, jāsaprot vai tavs fokusētājs vispār IR perpendikulārs fokālajai plaknei. Nopietnos fokusētāju mehānismos ir speciālas regulēšanas skrūves ar kurām tu kolimē fokusētāju un tikai tad spoguļus.. Smalki, jā.. Taču der arī padomāt, ka tik liela precizitāte mums pieejamā debesu kvalitātē nav arī īpaši nepieciešama..
Rezumē. Ja atrisināsi gidēšanas problēmas jau būsi lielu soli uz priekšu. Fokusēt ar NB filtriem ir sarežģīti, jo tie ir tumši, turklāt, ja tu gribētu ideāli, katrs filtrs būtu jāfokusē atsevišķi, pat ja ražotājs dievojās, ka tie ir parafokāli. Pēc pieredzes tie NAV parafokāli. Bet mēģināt pārfokusēties pēc katra grāda izmaiņas palīdz. Mērīju ar autofokusētāju un tiktiešām fokuss ievērojami mainās pat pie 1 grāda temperatūras izmaiņām. Krāj autofokusētājam, jo NB filtrus fokusēt manuāli, manuprāt, ir ļoti sarežģīts uzdevums un zaudēsi daudz laika.
Lai veicas!