Katrs kadrs (kopā 10) ir uzņemts 60sekunžu ekspozīcijās bloķējot CCD pikseļus x2 (binning2x2) ar 15s intervālu starp 15 sekundēm (90s starp kadriem). Par cik pie horizonta no rīta bija briesmīga turbulence autogids dīdijās. Bet tāpat diezgan labi var redzēt cik strauja ir mūsu sen gaidītā draudzene.
 Katrs kadrs (kopā 10) ir uzņemts 60sekunžu ekspozīcijās bloķējot CCD pikseļus x2 (binning2x2) ar 15s intervālu starp 15 sekundēm (90s starp kadriem). Par cik pie horizonta no rīta bija briesmīga turbulence autogids dīdijās. Bet tāpat diezgan labi var redzēt cik strauja ir mūsu sen gaidītā draudzene. 

Man vēl nebija izdevības piefiksēt, vienīgā izdevība bija 13. septembrī...bet nekā – komētas spožums izrādījās manam aprīkojumam nesasniedzams (komēta bija pazemu, turbulence, debesis par gaišu garām ekspozīcijām, nācās iztikt ar 60s – 180s), knapi izvilku ~ 13 m zv-ņu robežlielumu... bet ar to, kā izrādījās nepietika.
  Man vēl nebija izdevības piefiksēt, vienīgā izdevība bija 13. septembrī...bet nekā – komētas spožums izrādījās manam aprīkojumam nesasniedzams (komēta bija pazemu, turbulence, debesis par gaišu garām ekspozīcijām, nācās iztikt ar 60s – 180s), knapi izvilku ~ 13 m zv-ņu robežlielumu... bet ar to, kā izrādījās nepietika.  

To magnitūdu man rādija mani SkyTools un tā arī sanāk, kā tu saki, ka prognozēja tagad ap 9 magnitūdu un tāpēc man tāda informācija. Kā tu aprēķini magnitūdu komētai? Skaties katalogā blakus zvaigžņu lielumus un pielīdzini komētas spožumu tiem? Citreiz man tev jāsūta oriģinālie dati.
 To magnitūdu man rādija mani SkyTools un tā arī sanāk, kā tu saki, ka prognozēja tagad ap 9 magnitūdu un tāpēc man tāda informācija. Kā tu aprēķini magnitūdu komētai? Skaties katalogā blakus zvaigžņu lielumus un pielīdzini komētas spožumu tiem? Citreiz man tev jāsūta oriģinālie dati. 

...
 ... ...pilnīgi noteikti varētu sadarbotiesKristapsKem wrote: Citreiz man tev jāsūta oriģinālie dati.

Andris R wrote:Ar komētu spožuma noteikšanu, ir savas īpatnības un problēmiņas. Var darīt tā, kā to minēji, t.i. - aptuvenai novērtēšanai. Precīzāk sanāk, ja izmanto kādu progu ar fotometrijas iespējām ( piem., IRIS – brīvi lietojama, u.c.( komerc.) MaxIm DL, AstroArt ...). Es izmantoju MaxIm DL 5 fotometrijas iespējas; ērta, saprotama lietošanā, pietiekami plašām iestatījumu un apstrādes (t.sk., attēlu sērijas) iespējām.
Andris R wrote: Vispār fotometrija ir visai ‘’smaga’’ tēma, vispārīgs (pa)stāsts neatklās lietas ‘’gruntīgumu’’ ...bet ja, būtu plašāka interese varētu tēmu uzsākt.
Andris R wrote:Tavam aprīkojumam ir liels potenciāls zvaigžņu fotometrijai, liels pluss – monohromais gaismas uztvērējs, ja vēl būtu UBVR(I) standarta astro- filtri...tas jau būtu ļoti nopietni ...

... Mēness stipri izgaismoja debesis, atlika cerēt, ka ar 30 s ekspozīciju (ISO 1600, f/4) izdosies kaut ko izvilkt no stipri gaišā fona... rezultātā – knapi vien, paglāba stakošana ( kopumā 50 kadri) un pēcapstrāde. Plaša lauka attēls – kadri ( 50 ) izlīdzināti pēc zvaigznēm, komēta nedaudz izstiepta kustības virzienā ( stakots DSS) , mazais izkadrējums – kadri ( 25 ) izlīdzināti pēc komētas ( stakots MaxIm DL 5) – mazāks skaits, jo dikti ķēpīga padarīšana... oriģinālā attēlā komēta knapi ieraugāma, un vēl jāiecentrē... Pēcapstrāde PS.
 ... Mēness stipri izgaismoja debesis, atlika cerēt, ka ar 30 s ekspozīciju (ISO 1600, f/4) izdosies kaut ko izvilkt no stipri gaišā fona... rezultātā – knapi vien, paglāba stakošana ( kopumā 50 kadri) un pēcapstrāde. Plaša lauka attēls – kadri ( 50 ) izlīdzināti pēc zvaigznēm, komēta nedaudz izstiepta kustības virzienā ( stakots DSS) , mazais izkadrējums – kadri ( 25 ) izlīdzināti pēc komētas ( stakots MaxIm DL 5) – mazāks skaits, jo dikti ķēpīga padarīšana... oriģinālā attēlā komēta knapi ieraugāma, un vēl jāiecentrē... Pēcapstrāde PS. .
 . 

, un saderība ar Nikon caur pārejas gredzenu (no objektīva M42 vītnes uz Nikon bajoneti, ar fokusa reducētājlēcu - analogs Barlova lēcai). Objektīva parametri nedaudz izmainās no f200mm/4  --> ~ f227mm/4,6. Pilnu gaismasspēju izmantoju specifiskos gadījumos ( piem., ekstremālās situācijās, lai samazinātu ekspozīciujas ilgumu, vai īsām līdz 30s eksp.). Visiem ''Jupiteriem'' diafragmējot līdz 5,6 attēla kvalitāte ievērojami uzlabojas ( konstruktīvi tika veidoti filminiekiem... citi kvalitātes kritēriji ), pazūd kaitinoši zilie orioli ap spožākajām zv-nēm (iespējams varētu mazināt UV filtrs (...?)).
 , un saderība ar Nikon caur pārejas gredzenu (no objektīva M42 vītnes uz Nikon bajoneti, ar fokusa reducētājlēcu - analogs Barlova lēcai). Objektīva parametri nedaudz izmainās no f200mm/4  --> ~ f227mm/4,6. Pilnu gaismasspēju izmantoju specifiskos gadījumos ( piem., ekstremālās situācijās, lai samazinātu ekspozīciujas ilgumu, vai īsām līdz 30s eksp.). Visiem ''Jupiteriem'' diafragmējot līdz 5,6 attēla kvalitāte ievērojami uzlabojas ( konstruktīvi tika veidoti filminiekiem... citi kvalitātes kritēriji ), pazūd kaitinoši zilie orioli ap spožākajām zv-nēm (iespējams varētu mazināt UV filtrs (...?)).

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests