No firmaam ko zinu, kas taisa sapraatiigu produkciju par sapraatiigaam cenaam ir Celestron, Meade, Orion, Synta (Skywatcher), GSO. Tie ir taadi kaa zinaamaaki shajaas aprindaas, kam ir laba produkcija. Ja gribaas ljoti daudz naudas izdot (nekaadaa gadiijumaa neieteiktu to dariit saakumaa) tad ir RCOptical, Lazzarotti Optics, Takahashi, ASA, Obsession, Star Master, Lomo un reiz bija arii Intes-Micro.
Celestronam vislegjendaaraakie ir tieshi Shmita-Kasegreena (SCT) teleskopi saakot no 8" liidz 11", visbiezhaak gan cilveeki saakumaa izveelas vai nu 8" vai 9,25" agregaatus. Meade ir diezgan slavena LX200 un ETX seerijas kaa arii LXD 75 ir tiiri labi (bet neko dizhi lielaaku par 8" tas statiivs stabili neturees), ir arii LightBridge dobsoni, bet tur ir dazhaadas atsauksmes dzirdeetas. Orion ir vairaak paziistams ar dobsoniem kuriem ir objektu lokators klaat un mazajiem ED refraktoriem. Syntai laikam visizplatiitaakie ir mazie ED seerijas refraktori un Njuutona sisteemas teleskopi (gan uz ekvatoriaalaa statiiva, gan dobsona, pasham man ir 8" dobsons). Ja ir mazliet vairaak naudinjas, tad var paskatiities arii kautko no Orion Optics UK vai Discovery ieksh USA.
Iespeejams ka kaadu esmu arii piemirsis, bet gan jau ka kaads mani palabos

.
Katraa zinjaa skaties diapazonaa no 8" liidz 12" (vai 12,5" atsevishkjiem dobsoniem), un tad jau kad domas saaks sliekties uz vienu vai kaadiem vairaakiem potenciaalajiem pirkumiem, tad jau varees arii konkreetaak tos modeljus pakomenteet. Starp citu labs saits, kur palasiities teleskopu apskatus ir
http://www.cloudynights.com/ tur vienkaarshi ieej ieksh reviews un izveelies vajadziigo apertuuras diapazonu un teleskopa tipu, rakstu tur ir daudz.
Veixmi mekleejumos!

.
V.