nau ko te praatot, kad aaraa skaidras debesis - marsh skatiit saturnu
par mani un 90 mm refraktoriem runaajot - tas nav tikai mans viedoklis, daudzi starlab.ru konfaa peec ilgaam ciinjaam nonaakushi pie secinaajuma, ka iesaaceejam optimaals ir 70 - 90 mm refraktors, aiz kam shaads setaps parasti arii tiek ieteikts - te gan ir atkariiba (ieteikshanaa) arii no atveeleetajiem liidzekljiem, tb ja cilveeks gatavs izlikt, teiksim kaadus 2000 ls, vinjam protams kautko niknaaku ieteiks, un savukaart ja knapi tiek saskribinaati liidzeklji uz 70 mm firstscope, neviens neieteiks kraat 10" dobam

)
par to uzreiz no starta max apertuuru - pirmkaaart jau skatiities ar jaatrenneejas. piem pieredzeejis noveerotaajs 60 mm skopaa uz jupitera redz daudz vairaak detalju, nekaa es 90 mm. tas viss ieguustams tikai ar ilgstoshiem noveerojumiem. turklaat ja cilveeks saaks uzreiz ar ,teiksim, 0.75m , vinjam nebuus ne sajeegas kaa viss izskataas mazaakos instrumentos,kaa arii pie iespeejas ka astronomija vinjam aatri apniks buus lieki izdota liela summa. un liels skops tomeer, saki ko gribi, entuziasmu nost kauj.
saakumaa jau ne, bet peec kaada gada gribeetos paskatiities, kaa atnnaacis vakaraa noguris no darba, un aaraa veel kaadi -15, kaa Hmmzis prieciigs kjers savu 20+ kg dobu un joziis skatiities debesiis, nepiemirstot veel, ka jaasagaida termostabilizaacija, tb pa pusstundu visa noveeroshana nebeigsies, un maajaas doties nevarees
bet nu iisteniibaa shitie staasti bez tolka - taapat jau katrs pie sava paliks