ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zemes magnētiskajā laukā apslēptie portāli


Publicēts: 2.07.2012

Viena no zinātniskās fantastikas iecienītajām tēmām ir "portāls" - ekstraordināras durvis laikā vai telpā, kas ļauj ceļotājiem nokļūt tālās vietās. Labs portāls ir īsākais ceļš, durvis uz nezināmo. Ja vien tie patiesībā pastāvētu...

Izrādā, ka tādi pastāv. NASA finansēta pētījuma ietvaros Aijovas universitātes zinātnieki ir noskaidrojuši, kā tos atrast.

"Mēs tos dēvējam par X punktiem jeb elektronu difūzijas reģioniem," skaidro plazmas fiziķis Džeks Skaders no Aijovas universitātes. "Tās ir vietas, kur Zemes magnētiskais lauks savienojas ar Saules magnētiskā lauka līnijām, radot ceļu, kas ved no mūsu planētas līdz Saules atmosfērai aptuveni 150 miljonu kilometru attālumā."

NASA THEMIS un Eiropas Cluster zondes veiktie novērojumi liecina, ka šie magnētiskie portāli atveras un aizveras vairākas reizes katru dienu. Parasti šie portāli atrodas dažu desmitu tūkstošu kilometru attālumu no Zemes, kur ģeomagnētiskais lauks satiekas ar Saules vēju. Lielākā daļa portālu ir mazi un īslaicīgi, citi ir plašāki un pastāv ilgāk. Caur šiem atvērumiem var ieplūst tonnām lādētu daļiņu, uzkarsējot Zemes augšējo atmosfēru, izraisot ģeomagnētiskās vētras un aizdedzot spožas polārblāzmas.

Šobrīd NASA plāno jaunu misiju - MMS jeb Magnetosfēras daudzlīmeņu misiju, kuras starts plānots 2014. gadā. Četri satelīti, kuros uzstādīti lādētu daļiņu uztvērēji un magnētiskie sensori, izvietosies Zemes magnetosfērā un novēros portālus, lai noskaidrotu, kā tie darbojas.

Ir tikai viena problēma. Atrast tos. Magnētiskie portāli ir neredzami, nestabili un grūti atrodami. Tie atveras un aizveras bez brīdinājuma, "un nav nekādu ceļazīmju, kas mūs vadītu," paskaidroja Skaders.

Patiesībā norādes ir un Skaders ir tās atradis.

Portāli veidojas magnētiskās rekonekcijas laikā. Saules un Zemes magnētiskās līnijas savijas un savienojas, veidojot atveres. X-punkti ir vietas, kur notiek šī savienošanās. Pēkšņā magnētisko lauku apvienošanās raida lādēto daļiņu plūsmu prom no X-punkta, radot elektronu difūzijas reģionu.

Lai saprastu, kā sameklēt šos punktus, Skaders analizēja pirms vairāk nekā 10 gadiem ap Zemi riņķojušas zondes datus.

"1990. gadu nogalē NASA zonde Polar pavadīja Zemes magnetosfērā vairākus gadus," skaidroja Skaders. "Savas misijas laikā tā sastapa daudzus X-punktus."

Tā kā uz Polar zondes atradās uztvērēji, kas līdzīgi tiem, kādi būs uz MMS zondēm, Skaders nolēma noskaidrot, kā X-punkti izskatījās no Polar skatupunkta.

"Izmantojot Polar datus, mēs atklājām piecas vienkāršas magnētiskā lauka un lādēto daļiņu mērījumu kombinācijas, kas mums pastāstīja, ka mēs esam saskārušies ar X-punktu jeb elektronu difūzijas reģionu. Vienkāršs kosmosa kuģis ar pareiziem instrumentiem var veikt šādus mērījumus."

Tas nozīmē, ka jebkura MMS kopas zonde var atrast portālu un paziņot citiem kopas aparātiem. Misijas plānotāji uzskatīja, ka vajadzētu aptuveni gadu, lai iemācītos atrast portālus. Skadera darbs šo periodu saīsinās, un MMS varēs uzreiz ķerties pie šī fenomena izpētes.

NASA

Komentāri

  1. Nesaprasts tieši 2.07.2012 domāja šādi:

    Kāds nevar paskaidrot sīkāk? Pēc raksta īsti nesapratu, kas ir "elektronu difūzijas reģions"?

  2. Andis tieši 2.07.2012 domāja šādi:

    Parasti jau caur portāliem tiekas ar radījumiem no paralēlajām pasaulēm, šitas jau tā pārāk vienkārši un bez ezotēriskiem piesitieniem, lai sauktos par īstu portālu :)

  3. Andis tieši 2.07.2012 domāja šādi:

    Es arī īsti neiebraucu, tāpēc pamaklēju avotu: http://www.youtube.com/watch?v=y3_vW5yrNek

  4. Redaktors tieši 2.07.2012 domāja šādi:

    Elektronu difūzijas reģioni ir apgabali Zemes magnētiskajā laukā, kuros notiek rekonekcija - Zemes un Saules magnētisko lauku līniju apvienošanās. Šajā procesā magnētiskā enerģija tiek pārvērsta daļiņu un termālajā enerģijā, radot ļoti ātras lādētu daļiņu plūsmas. Iespējams tādēļ šīs vietas nodēvētas par portāliem, jo daļiņu pārvietošanās caur šiem atvērumiem noris ļoti strauji. Šajos reģionos elektroni var tikt paātrināti līdz pat 1/100 daļai no gaismas ātruma.Ja pozitīvā šādu reģionu pusīte ir skaistās polārblāzmas, tad negatīvā - ja šāda kūļa ceļā patrāpās satelīts.

  5. Lāšēns tieši 2.07.2012 domāja šādi:

    Portālus iespējams izmantot ekvivalences principa dēļ,kad sakrīt noteikti stāvokļi laikā un telpā,šīkuļi :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!