ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zeme no Mēness


Publicēts: 30.06.2010

Visas kameras ir jutīgas pret izkliedētu gaismu. Gan jau ka esat redzējuši dažādus gaismas efektus fotogrāfijās, kuras fotografētas pret Sauli. Saules gaisma atstarojas optikā un visbiežāk izraisa attēla izgaismošanos dažādās pakāpēs. Aprīkojot objektīvu ar Saules blendi, šo efektu var samazināt. Izrādās, ka kameras, ar kurām aprīkotas zondes, arī cieš no šīs problēmas.

Zondes Lunar Reconnaissance Orbiter platleņka un šaurleņķa kameras arī ir aprīkotas ar blendēm. Tā kā uz Mēness ir ļoti niecīgi krāsu kontrasti, komandai, kura analizē attēlus, jāspēj atpazīt pat visniecīgākos izkliedētās gaismas efektus septiņu krāsu platleņķa kameras (WAC) attēlos. Dažādu iežu tipi minimāli atšķiras pēc krāsas. Lai pareizi interpretētu WAC krāsu attēlus, zinātniekiem ir jāzina, cik daudz izkliedētās gaismas var parādīties.

Viens no veidiem, kā noteikt izkliedētās gaismas daudzumu, ir nofotografēt spožu objektu uz tumša fona. Atrodoties uz Mēness, vislabākais šāda spoža objekta kandidāts ir Zeme. Kamēr tika veikta WAC kalibrēšana, šaurleņķa kamera (NAC) nofotografēja Zemi. Attālums līdz Zemei tobrīd bija 372 335 kilometri.

Ja uzmanīgi ieskatīsieties, ieraudzīsiet ledu, kas klāj Ziemeļu ledus okeānu. Redzama Ļenas upe, Baikāla ezers. Virs Āzijas tobrīd bija visai skaidrs laiks.

Iedomājieties, ka jūs atrodaties uz Mēness. Kad cilvēki sāks strādāt un dzīvot uz Mēness puses, kura pastāvīgi pavērsta pret Zemi, viņi ik dienas varēs vērot mūsu brīnišķīgo planētu.

LROC Science Operations Center

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!