ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zelta upe


Publicēts: 17.06.2011

Eiropas Kosmosa aģentūras satelīta Envisat fotografētajā attēlā redzama Aļaskas Jukonas delta, kur piektā garākā Ziemeļamerikas upe Jukona, izveido plašu labirintu pirms ieplūst Beringa jūrā.

Upes iztece atrodas Britu Kolumbijas ziemeļos Kanādā. Tā plūst aptuveni 3190 kilometrus cauri centrālajai Aļaskai, līdz sasniedz jūru.

Kopā ar visām pietekām Jukonas baseins aizņem 855 000 km2 lielu platību. Kopā ar Kuskovimas upes deltu tā izveido vienu no lielākajām deltu sistēmām pasaulē, kas pazīstama kā Jukonas-Kuskovimas delta.

Jukona ir viena no svarīgākajām upēm, kurā notiek daļa no lašu vairošanās cikla. Katru gadu aukstajos upes ūdeņos pārvietojas neskaitāmi zivju bari. Klusā okeāna laši pārvietojas ļoti tālu iekšzemē, nodrošinot Jukonas upei visgarākā Klusā okeāna lašu migrācijas ceļa statusu.

Daži antropologi uzskata, ka šī upe ir viens no pirmo ASV iedzīvotāju migrācijas ceļiem. Ne mazāk nozīmīga šī upe bija tā dēvētā Zelta drudža laikā.

Attēls veidots no trim Envisat radara datu kopumiem, kas iegūti 2009. gada 19. novembrī, 2010. gada 8. aprīlī un 2010. gada 13. maijā.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!