ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saulriets no kosmosa


Publicēts: 16.06.2010

Šo fantastisko saulrietu virs Indijas okeāna nofotografēja astronauts Starptautiskajā kosmiskajā stacijā. Attēlā redzama daļa no Zemes limba un atmosfēras, kuru izgaismo Saules stari.

Troposfērā, kura sākas no Zemes virsmas un stiepjas 6 līdz 20 kilometru augstumā, redzami sulīgi oranžie un dzeltenie toņi. Šajā slānī atrodas aptuveni 80% visas atmosfēras, praktiski viss ūdens tvaiks, mākoņi un nokrišņi. Šajā slānī redzami daži tumšu mākoņu sakopojumi. Krāsu dažādību nosaka mākoņu vai aerosolu dažādā koncentrācija.

Slānis, kas iekrāsojis no rozā līdz baltiem toņiem, ir stratosfēra. Šajā slānī burtiski nav mākoņu un tas plešas līdz aptuveni 50 kilometru augstumam. Virs stratosfēras zilā tonī, kas pamazām pāriet kosmosa melnumā, iekrāsojusies augšējā atmosfēra - mezosfēra, termosfēra, jonosfēra un ekzosfēra.

Attēla fotogrāfēšanas brīdī kosmiskā stacija atradās virs Indijas okeāna. Vienas dienas laikā astronauti var novērot 16 saullēktus un rietus, bet nofotogrāfēt tos ir grūti, jo pateicoties aptuveni 28 000 km/h lielajam ātrumam šīs parādītas ilgst tikai dažas sekundes.

Earth Observatory

Komentāri

  1. iewz tieši 16.06.2010 domāja šādi:

    Skaisti! :)

  2. Nelabojams tieši 16.06.2010 domāja šādi:

    Kaukas tai aprakstā nav kārtībā... troposfēra agrāk sākās pie zemes virsas, t.i. 0 km un sniedzās apmēram līdz 10-15 km augstumam atkarībā no ģeogrāfiskā platuma - t.i., zona, kurā notiek visas meteoroloģiskās parādības... nu nekādi 20 km nebūs.
    Bet nu bilde skaista...
    Iemetiet aci http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html - tur super bilde un apsveicam šos 15 gadu jubilejā!

  3. Redaktors tieši 16.06.2010 domāja šādi:

    Paldies, tulkojums vainīgs.

  4. keners42 tieši 21.06.2010 domāja šādi:

    mja..apburosi,kas ir tas ir :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!