ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saričeva smailes izvirdums


Publicēts: 24.06.2009

Starptautiskā kosmiskā stacija ir unikāla observatorija, kurā mītošie astronauti veic Zemes novērojumus. Dažkārt viņiem izdodas ieraudzīt patiesi fantastiskus skatus. Piemēram, 2009. gada 12. jūnijā astronauti novēroja Saričeva vulkāna izvirdumu.

Saričeva vulkāns ir ļoti aktīvs vulkāns, kas atrodas Matua salā, kas ir viena no Kuriļu salu grupas, uz ziemeļaustrumiem no Japānas. Pirms 2009. gada 12. jūnija izvirduma, izvirdumi bija vērojami arī 1989., 1986., 1976., 1954. un 1946. gados. Šoreiz pelnu mākoņi izplatījās 2407 kilometrus uz austrumiem, dienvidaustrumiem un 926 kilometrus uz rietumiem, ziemeļrietumiem no vulkāna.

Šī fotogrāfija nav tikai skaista Zemes fotogrāfija, bet ļoti noderīgs informācijas avots vulkanologiem, jo tajā redzami fenomeni, kas vērojami izvirduma agrīnajās fāzēs. Attēlā redzams galvenais stabs, kuru veido brūngani pelni un balti tvaiki. Kad izvirduma stabs ceļas uz augšu, gaiss plūst uz leju, sasilst un izplešas. Tā rezultātā iztvaiko tuvākajā apkārtnē esošie mākoņi.

Vienmērīgais mākonis izvirduma staba augšpusē varētu būt ūdens kondensāts, kas radies gaisam ātri paceļoties un atdziestot virs pelnu masas staba. Meteorologi šādus mākoņus dēvē par kupola (pileus) mākoņiem. Šis mākonis ir nepastāvīgs, attēlā redzams, ka izvirduma stabs jau spraucas cauri mākonim.

Attēlā redzama arī piroklastiskā plūsma, blīvāku, pelēku pelnu mākonis, kas atrodas tuvu zemei un plūst lejup pa vulkāna nogāzi.

Attēls fotografēts ar Nikon D2XS kameru un 400 mm objektīvu.

Earth observatory

Komentāri

  1. marchello12 tieši 24.06.2009 domāja šādi:

    Skaisti.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!