ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Plaisas ledū


Publicēts: 16.03.2019

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Copernicus programmas ietvaros Sentinel-1 veic Antarktīdas novērojumus, izmantojot radaru. Iegūtie dati liecina, ka Branta šelfā novērotās plaisas progresē un tuvākajā nākotnē varētu izraisīt milzīga aisberga veidošanos. Atšķeltā ledus bluķa platība varētu pārsniegt 150 000 hektārus. Vairākus gadus ilgušie novērojumi atklāj, ka austrumu virzienā vērsto Helovīna plaisu un ziemeļu virzienā vērsto plaisu šķir vien daži kilometri.

Helovīna plaisas sākumpunkts atrodas Makdonalda Ledus kroku reģionā, kur šelfa ledus "guļ" uz seklas jūras grunts. Tādēļ šeit ledāja plūsma palēninās un ledus virsma veido viļņveidīgu struktūru.

Salīdzinot vēsturiskās kartes, kas veidotas Frenka Vorsleja ekspedīcijas laikā 1915.gadā, ar spiegošanas satelīta Argon datiem no 1963.gada un jaunākiem novērojumiem, kas tapuši satelītu ēras laikā, zinātnieki konstatēja, ka Branta šelfs ir būtiski palielinājies jūras virzienā.

Branta šelfs tiek novērots ilgstoši. Iegūtie dati liecina, ka tas nemitīgi mainās. 1970.gados veiktie novērojumi liek domāt, ka tolaik šelfs sastāvēja no mazāka izmēra aisbergiem, kurus kopā saturēja jūras ledus. Ledum virzoties uz jūru, tas sāk plaisāt, kad ledus no sauszemes pāriet peldošajā šelfa daļā. Branta šelfa viengabalainība ir atkarīga no tā, cik veiksmīgi šīs plaisas aizpilda sniegs un jūras ledus.

Kad Helovīna plaisa beidzot sasniegs ziemeļu virzienā vērsto plaisu, izveidosies aisbergs. Lai arī tas būs lielākais, kāds novērojumu vēsturē ir atšķēlies no Branta šelfa, nākamā aisberga izmēri nepārsniegs A86 platību, kas atšķēlās no Larsena šelfa. Zinātnieki uzskata, ka pēc šī notikuma varētu palielināties ātrums, ar kādu ledus plūst jūras virzienā. Līdzīga aina tika novērota pēc aisberga atšķelšanās 1971.gadā, kad šelfa pārvietošanās ātrums pieauga no 1 līdz 2 metriem dienā.

Tā kā ledājs ir nedrošs, šobrīd ir slēgta Britu Antarktikas izpētes stacija Halley IV. Agrāk tā darbojās visu gadu, bet jau trešo gadu pēc kārtas tā tiek slēgta ziemas periodā, ņemot vērā nestabilo situāciju. Stacija darbojās kopš 1950.gadu beigām. 2016./17.gadā to pārvietoja uz 23 kilometru attālu, drošāku vietu, kas atrodas plaisas sauszemes pusē.

ESA

Komentāri

  1. Jano Kalipso tieši 22.07.2019 domāja šādi:

    Njā un tā arī mēs tiksim nopludināti!

  2. Redaktors tieši 25.07.2019 domāja šādi:

    Cilvēki jau izdomājuši anekdoti par tēmu:
    Mūsdienu laikapstākļi jeb Dievs nespēj izdomāt vai cilvēci noslīcināt, vai izcept.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!