ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nabro vulkāns


Publicēts: 20.06.2011

Visticamāk, ka lielākā daļa no jums par šī vulkāna eksistenci nemaz nezinājāt, līdz 2011. gada 13. jūnijā tas pamodās, izspļaujot lielu daudzumu pelnu un sēra dioksīdu. Vēstures pierakstos nav atrodamas liecības par šī stratovulkāna agrākiem izvirdumiem, kas nozīmē, ka Nabro ir snaudis ilgu laiku.

Arī Starptautiskās kosmiskās stacijas 26. ekspedīcijas astronautu 2011. gada 30.janvārī fotografētajā attēlā nav redzamas nekādas norādes, ka vulkāns gatavotos izvirdumam. Pakavveida kalderas diametrs ir aptuveni 8 kilometri. Lielajā kalderā atrodas vēl divas mazākas. Nogāzēs var pamanīt ļoti daudz kanālus un gravas. Kalderas iekšējās sienas ir ļoti stāvas, dažviet pat 400 metrus augstas.

2218 metrus augstais Nabro vulkāns atrodas Āfrikas valstī Eritrejā, netālu no robežas ar Etiopiju. Uz dienvidrietumiem no tā atrodas vēl viens vulkāns - Mallahle. Abi vulkāni veidojušies no trahīta lavas. Slavenākie trahīta lavas vulkāni ir Āfrikā esošais Kilimandžāro un Antarktīdas Erebus. Atdziestot piroklastiskajam materiālam, izveidojies ignimbrīts. Tiek uzskatīts, ka Mallahle un Nabro vulkāni ir veidojušies vienā laikā.

Izvirdums turpinās, lai gan ir krietni samazinājies. Pelnu mākonis reizēm apgrūtina Ziemeļāfrikas un Vidusjūras austrumu piekrastes gaisa satiksmi. Vulkāna izmestais materiāls ir nonācis pat Izraēlā un Turkmenistānā.

Kopš izvirduma sākuma vulkānu ir fotografējuši vairāki satelīti, tai skaitā arī NASA Aqua 2011. gada 13. jūnijā.

Augstas izšķirtspējas ALI kamera, kas atrodas uz EO-1 satelīta, 2011. gada 14. jūnijā nofotografēja Nabro vulkāna izvirdumu tuvplānā. Biezie mākoņi aizsedz praktiski visu kaldēru. To baltā krāsa liecina, ka sastāvā ir daudz ūdens tvaiku. Zilgano nokrāsu piešķir sēra dioksīds, par kura klātbūtni liecina arī Eiropas Kosmosa aģentūras MetOp-A satelīta dati.

NASA Aqua satelīta 2011. gada 15. jūnija fotogrāfijā redzams, ka vulkāniskie izmeši ir izplatījušies visai plašā apgabalā. Izvirduma mākonis, kurš pārsvarā sastāv no sēra dioksīda un ūdens tvaika sasniedza pat 11 kilometru augstumu (daži avoti ziņo, ka 15 kilometri).

 

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!