ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nabro vulkāna lavas straumes


Publicēts: 4.07.2011

Kopš Nabro vulkāna izvirduma sākuma blīvi ūdens tvaika, gāzu un pelnu mākoņi aizsedza skatu uz vulkāna nogāzēm. 29. jūnijā fotografētajos attēlos beidzot ir iespējams aplūkot vulkānu un no tā izplūstošās lavas straumes.

Nabro, kurš atrodas Āfrikas valstiņā Eritrejā, izverda 2011. gada 12. jūnijā. Iespaidīgā izvirduma pelni ir nonākuši gan Āfrikas ziemeļos, gan Vidējos austrumos, ievērojami traucējot gaisa satiksmi. Vulkānam raksturīga augsta sēra dioksīda koncentrācija izmestajos gāzu un putekļu mākoņos. Eritrejas valdība ziņo, ka izvirdumā bojā gājuši septiņi cilvēki, bet tūkstošiem cilvēku ir izjutuši vulkāna iedarbību savā ikdienas dzīvē.

Pēdējā laikā ir samazinājies vulkāna izmesto gāzu un putekļu apjoms. Kā liecina jaunākie EO-1 satelīta attēli, turpinās lavas izplūde.

Tieši satelītu fotografētie attēli ir visbagātīgākais un precīzākais informācijas avots šī izvirduma gadījumā. Vulkanologs Ēriks Klemetti izmantoja EO-1 attēlus, lai aprēķinātu, cik ātri pārvietojas lava, kā arī noteiktu tās viskozitāti.

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!