ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nabro turpina dūmot


Publicēts: 28.06.2011

Kopš pirmās izvirduma dienas 2011. gada 12. jūnijā Eritrejā esošā Nabro vulkāna izmestie pelni un gāzes ir izplatījušies pār Āfrikas austrumu daļu un arī Vidusāzijā. Pelni ir piespieduši vietējiem iedzīvotājiem pamest savus mājokļus, kā arī būtiski apgrūtina aviosatiksmi.

Par spīti vulkāna ietekmei uz plašo reģionu, par pašu izvirdumu informācijas nav daudz. Nabro atrodas visai izolētā apgabalā starp Eritreju un Etiopiju. Par vulkāna apkaimē notiekošo angļu valodā publikāciju ir maz. Šobrīd par visuzticamāko novērojumu avotu tiek uzskatīti satelītu dati.

Šie divi attēli ir iegūti 2011. gada 24. jūnijā ar EO-1 satelītu. Tajos detalizēti redzamas lavas plūsmas un izvirduma atvere.

Īpaši apstrādātajā attēlā (augšējais) sarkanīgie apgabali apzīmē karstākas virsmas. Virs vulkāna izvirduma atveres, kas atrodas Nabro kalderas centrā, mirdz karstie pelni. Uz austrumiem no atveres redzama daļa no aktīvās lavas plūsmas, kas ir daļēji atdzisusi, tādēļ tā vietām jau ir tumšāka. Zilgani bālais mākonis pārsvarā sastāv no ūdens tvaika. Arī virs lavas plūsmas var pamanīt nelielus izplūdušo gāzu mākoņus.

Dabīgajās krāsās fotografētajā attēlā (apakšējais) tuvplānā redzama izvirduma vieta un izmešu mākonis. Tieši virs atveres izplūst tumšs pelnu mākonis, bet uz ziemeļiem pamanāma īsa un jau neaktīva lavas plūsma. Gāzu mākonis, kurš ir bagāts ar ūdens tvaikiem un sēra dioksīdu, kas piešķir mākonim zilganu nokrāsu, daļēji pārklāj aktīvo lavas plūsmu. Virsmu uz dienvidiem un rietumiem no vulkāna klāj melni pelni.

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!