ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lielākais bebru dambis redzams no kosmosa


Publicēts: 7.05.2010

Kanādas ekologs Žans Tī ir atklājis pasaulē lielāko bebru dambi kādā Kanādas nacionālajā parkā ziemeļu Albertā. Dzīvnieku veidotā būve ir tik milzīga, ka to ir iespējams saskatīt no kosmosa.

Žans Tī izmantoja mākslīgo pavadoņu fotografētos attēlus un Google Earth, lai atrastu dambi, kura garums ir aptuveni 850 metri. Tas atrodas Wood Buffalo nacionālā parka dienvidu malā.

Parasti Kanādā atrodamie dambji ir 10 līdz 100 metrus gari. Reti tie sasniedz 500 metru garumu.

Tī uzskata, ka dambja celtniecību grauzēji uzsākuši 1970to gadu vidū. Dambi zinātnieks atklāja pavisam nejauši, pētot kūstošo sasaluma slāni Kanādas ziemeļos.

"Pie tā ir strādājušas vairākas paaudzes, un tas joprojām turpina augt," teica Tī.

2009. gadā parka uzraugi veikuši vairākus lidojumus pāri dambim un novērojuši, ka vietām tas ir ievērojami apaudzis ar augiem un kokiem, kas liecina, ka dambis ir diezgan vecs.

"Jaunā dambī būtu daudz svaigu zariņu," teica parka preses pārstāvis Maiks Kaizers. "Uz šī aug zāle, un tas ir visai zaļš."

Iespējams, ka daļu no dambja ir izveidojuši dabīgi nokrituši koki. Bebri ir izmantojuši izdevību un aizpildījuši caurumus.

Tī ir novērojis, ka lielā dambja malās ir izveidoti divi mazāki dambji, kas 10 gadu laikā saplūdīs ar lielo dambi, izveidojot vairāk kā kilometru garu struktūru.

Šis apgabals ir visai līdzens, tādēļ bebriem ir krietni vien jānopūlas, lai apturētu ūdens plūsmu un izveidotu tiem vēlamā dziļuma dīķi. Izrādās, ka dambi NASA mākslīgo pavadoņu fotografētajos attēlos varēja jau pamanīt kopš 1990tajiem gadiem.

"Tas ir unikāls fenomens," teica Tī. "Bebru dambji ir vieni no retajām dzīvnieku būvēm, kuras var pamanīt no kosmosa."

Iepriekšējais rekordists bija 652 metru garais Montānas štatā (ASV) esošais bebru dambis.

Tī ir novērojis, ka Kanādā bebri palēnām atgriežas agrākajās dzīves vietās, no kurām tie bija iznīdēti intensīvo medību rezultātā.

"Viņi pārveido ainavas," piebilda Tī.

PhysOrg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!