ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

45. kāpa


Publicēts: 13.05.2013

Attēlā, kuru 2012. gada 7. janvārī fotografējis Dienvidkorejas satelīts Kompsat-2, redzama daļa no Namībijas tuksneša iespaidīgajām smilšu kāpām.

Namībs ir vecākais tuksnesis uz Zemes. Tas stiepjas vairāk kā 2000 kilometrus gar Āfrikas dienvidrietumu krastu no Angolas caur Namībiju uz Dienvidāfrikas Republiku. Tuksnesī dominē smilšu kāpas. Dažas augstumā pārsniedz 300 metrus.

Zilgani baltais apgabals ir izžuvušās Tsauchab upes gultne, kurā ūdeni var ieraudzīt tikai pēc tam, kad austrumos esošajos Nauklufta kalnos ir nolijis lietus. Tas notiek ļoti reti. Augu valsts redzama kā melni plankumi, kas atrodas netālu no upes galvenās gultnes. Savukārt spoži baltie veidojumi ir sāls nogulas.

Plakanais apgabals beidzas aptuveni 15 kilometrus uz austrumiem no Sossusvlei sāls un māla līdzenuma, kas attēlā nav redzams.

Cauri upes ielejai ved ceļš, kas savieno Sossusvlei ar Sesriem apmetni. 45. kilometrā netālu no ceļa atrodas 45. kāpa, kas ir iecienīts tūristu apskates objekts. Attēlā šī kāpa redzama uz leju no ceļa. Tūristu ceļš ir labi pamanāms.

170 metrus augstā kāpa bieži tiek fotografēta agrās rīta stundās vai novakarēs, kad tās viena puse atrodas pilnīgā ēnā. Satelīta attēlā tumša ir rietumu nogāze, kas nozīmē, ka attēls fotografēts rīta pusē.

Eiropas Kosmosa aģentūra atbalsta Kompsat misiju, nodrošinot gan virszemes sakaru tīklu, gan datu iegūšanas, apstrādes un tālākās izplatīšanas pieredzi.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!