ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kas notiks ar Zemi?


Publicēts: 1.02.2008

Miljards gadu tālā nākotnē Saule kļūs par sarkano milzi un tās robežas atradīsies vēl aiz Zemes patreizējās orbītas. Kas gan notiks ar mūsu iemīļoto zilo planētu?

Šis jautājums ir ticis cilāts jau gadu desmitus un droši vien pie tā atgriezīsies atkal un atkal. Pavisam vienkārši aprēķini rāda, ka Saules ārējā robeža atradīsies vēl aiz patreizējās Marsa orbītas. Visas iekšējās planētas tiks iznīcinātas.

Saule, laikā kamēr tā sasniegs zvaigznes evolūcijas vēlīno posmu, zaudēs neizmērojami daudz masas, kuru aizpūtīs spēcīgs Saules vējš. Saulei pieaugot un zūdot tās masai, planētas pamazām aizvirzās prom no centrālā spīdekļa. Vai Zeme paspēs izbēgt no Saules nāvējošā apskāviena? Vai tomēr zilo planētu aprīs zvaigznes svelme?

Divi zinātnieki - K. Šrēders un R. Smits - centās atrast atbildes uz šiem jautājumiem. Viņi veica vairākas simulācijas un galu galā publicēja pētījumu rezultātus, saskaņā ar kuriem Saule par sarkano milzi pārvērtīsies pēc 7,59 miljards gadiem. Tobrīd tā strauji zaudēs savu masu. Brīdī, kad tā sasniegs maksimālo rādiusu, kas 256 reizes pārsniegs patreizējo, tā būs zaudējusi 33% no patreizējās masas.

Saules "uzpūšanās" notiks salīdzinoši īsā laika periodā astronomiskos mērogos. Iekšējo Saules sistēmu tā piepildīs 5 miljons gadu laikā.  Dzīvībai derīgā zona būs pazudusi jau ātrāk. Saules karstums būs izkausējis ledu un iztvaicējis ūdeni. Pēc tam ūdens tiks sadalīts elementos, Saules radiācija būs nošķēlusi nost ūdeņradi. Uz Zemes nekad vairs nebūs okeānu. Iespējams, ka Zeme kļūs par izkusušas lavas pasauli.

Tomēr visā šajā pesimistiskajā noskaņā ir arī kāda laba ziņa. Lai gan Zeme, kas atradīsies aptuvnei 1.5 AV attālumā, vairs nebūs apdzīvojama, lielākā daļa Saules sistēmas būs tāda kļuvusi. Jaunā apdzīvojamā zona atradīsies no 49,4 AV līdz 71,4 AV. Agrākās ledus pasaules izkusīs un šķidrs ūdens būs atrodams aiz Plutona orbītas robežām. Iespējams zemieši varēs pārcelties uz Erisu.

Atgriezīsimies pie Zemes. Vai tā izdzīvos?

Balstoties uz Šrēdera un Smita iegūtajiem datiem, atbilde ir viennozīmīga - nē. Pat ja Zeme atrastos uz pusi tālāk kā šodien, tai nav nekādu izredžu. Saule aprīs mūsu zilo planētu īsu brīdi pirms tā sasniegs sarkanā milža maksimālo stadiju. Pēc tam Saule izpletīsies vēl aptuveni 500 000 gadus un pieaugs par 0.25 AV. Ja Zeme šobrīd atrastos tikai nedaudz tālāk - 1.15 AV attālumā, tad tā spētu pārciest sarkanā milža stadiju. Pagaidām gan tā ir zinātniskā fantastika, bet pētījuma autori neizslēdz iespēju nākotnē, kad būs attīstītāka tehnoloģija, pārvietot Zemi tālākā orbītā.

Interesanti... cilvēki mēdz būt tik norūpējušies par nākotni pēc dažiem miljardiem gadu, lai gan tajā pašā laikā apdraudēta ir daudz tuvāka nākotne. Cerēsim, ka mēs paši neiznīcināsim Zemi un sevi pašus daudz ātrāk.

Arxiv

Komentāri

  1. wu tieši 27.11.2008 domāja šādi:

    a mes nodzivosim 100 gadu ja man tikai ir 12 gadu

  2. Emīlija tieši 20.11.2020 domāja šādi:

    Manuprāt nākotne visa sastāvēs no tehnoloģijām un varbūt pat robotiem.Un visi uz viņām paļausies,bet tehnoloģija ir tehnoloģija un 100 punkti,ka viņai kautkas noies greizi.Tagat jau cilvēki palaujas uz ierīcēm un kas būs nākotnē?Vini būs atkarīgi no vinām un pašai vairs neko nedarīs.

  3. ivars tieši 3.10.2021 domāja šādi:

    velos lai man nebutu paradu,,,,,






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!