ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmatnējā zupa


Publicēts: 15.03.2008

Kā radusies dzīvība uz Zemes? Tas bija, ir un būs viens no strīdīgākajiem jautājumiem, kādi vien tiek apspriesti. Dzīvības rašanās teorijas ir dažnedažādākās, sākot no Dieva radīšanas, beidzot ar citplanētiešu eksperimentiem. Bet šoreiz necentīsimiem strīdēties, kura no teorijām ir tā pareizākā, bet gan pievērsīsimiem meteorītiem kā dzīvības pamatelementu piegādātājiem.

Izrādās, ka salīdzinoši nesenā pagātnē (1992. un 1995. gadā) zinātniekiem ir izdevies iegūt meteorītus, kuru sastāvā ir ļoti daudz aminoskābju, kas, ja pacilājam savas zināšanas bioloģijā, tiek dēvētas par dzīvības pamatblokiem.

Meteorīti tika atrasti auglīgākajā meteorītu ražas novākšanas vietā uz Zemes - Antarktīdā. Visi trīs pieder tā sauktajam CR hondrītu tipam, kuros, kā tiek uzskatīts, atrodas organiskās vielas no Saules sistēmas dzimšanas laika. Vienā no trim meteorītiem, aminoskābes bija ierastajā koncentrācijā (aptuveni 15 ppm), bet, pārbaudot abus pārējos, zinātnieki atklāja, ka tajos esošo aminoskābju daudzums daudzkārt pārsniedz jebkad redzēto (180 un 249 ppm). Tiek uzskatīts, ka šie meteorīti ir nākuši no viena lielāka objekta, tam sašķeļoties pēc sadursmes.

"Visticamāk aminoskābes veidojās tad, kad sākotnējais objekts bija vesels," skaidroja projekta dalībnieks Konels Aleksandrs. "Piemēram, amonjaks un citas ķīmiskās izejvielas no pirmatnējās zvaigznes gāzes mākoņa ūdens klātbūtnē varēja sākt pārvērsties aminoskābēs. Vēlāk, kad sadursmes rezultātā šis objekts sadalījās, fragmentu lietus varēja nolīt pār Zemi un citām tai līdzīgām planētām. Šādi priekšteči šķiet ir atrodami arī citos senos objektos, tādos kā komētas, kuras visticamāk arī mēdza nokrist uz pirmatnējās Zemes."

Šī pētījuma rezultātā zinātnieki secināja, ka agrīnā Saules sistēma bija bagātāka ar organiskām molekulām nekā tika domāts agrāk. Iespējams, ka regulārs aminoskābju lietus arī izveidoja tā saucamo pirmatnējo zupu. Tikai kā šīs aminoskābes kļuva par pirmo dzīvību - tas joprojām ir lielākais noslēpums.

Carnegie Institution for Science

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!