ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Meteorīta upuris


Publicēts: 13.06.2009

1954. gada 30. novembrī Alabamā Annai Hodžesai trāpa meteorīts, kas iztriecās cauri mājas jumtam, atleca no mēbelēm un nobrāza viņai sānu. 1992. gada 9. oktobrī Maikla Knappa Chevrolet sabojā meteorīts. 1994. gada 21. jūnijā meteorīts trāpa baucošā mašīnā, kurā atradās Hosē Martins kopā ar savu sievu. 2009. gada 12. jūnijā Gerritam Blankam esot trāpījis pupas izmēra meteorīts.

14. gadus vecais skolnieks devās uz mācību iestādi, kad ieraudzīja debesīs "ugunsbumbu", kas lidoja tieši viņam virsū. Pēc brīža karsts, pupas izmēra akmens gabals trāpīja viņam pa roku, atsitās un izveidoja zemē aptuveni 30 centimetrus plašu krāteri. Pusaudža roku tagad rotā 7 centimetrus gara rēta.

"Vispirms es redzēju milzīgu gaismas bumbu un tad sajutu sāpes savā rokā," stāstīja Gerrits. "Pēc mirkļa atskanēja pērkonam līdzīgs troksnis. Šis troksnis, kas nogranda pēc gaismas uzliesmojuma, bija tik spēcīgs, ka manās ausīs džinkstēja vēl stundām ilgi."

"Mani ļoti interesē zinātne. Skolotāji atklāja, ka šo gabalu pievelk magnēts," piebilda Blanks.

Ķīmiskie testi esot pierādījuši, ka šis akmens ir nokritis no debesīm. Ansgārs Kortems, Valtera Hohmana observatorijas direktors esot teicis, ka tas ir īsts meteorīts, tādēļ ļoti vērtīgs gan zinātniekiem, gan kolekcionāriem.

"Lielākā daļa nesasniedz zemi, jo tie iztvaiko atmosfērā. No tiem, kas tiek cauri, aptuveni 6 no 7 nokrīt ūdenī," piebilda Kortems.

Interesanti, ka ziņās figurē patiesi fantastisks ātrums, ar kādu meteorīts esot lidojis - 48 000 km/h. Fils Plaits uzskata, ka "skribelnieki" kārtējo reizi interpretējuši faktus kā iepatīkas. "Ja tas būtu lidojis ar šādu ātrumu, tad tiešs trāpījums būtu zēnu nositis. Tas ātrums ir aptuveni 10 reizes lielāks par izšautas lodes ātrumu. Pie šāda ātruma pupas izmēra meteorīts būtu izsitis aptuveni basketbola bumbas izmēra caurumu," rakstīja Fils Plaits savā blogā. Dīvainības sākotnējā stāstā pastiprina arī fakts, ka zēns apgalvo, ka vispirms šis meteorīts viņam trāpīja un tikai tad izsita zemē caurumu.

Kā vēlāk izrādījās, Kortems, kurš it kā esot apstiprinājis, ka tas ir īsts meteorīts, patiesībā nemaz nav redzējis šo akmeni. Viņa vārdi esot nepareizi atainoti.

Izslēgt iespēju, ka tas tiešām ir bijis īsts meteorīts, nevar. Tomēr aculiecinieku neesamība un neskaidrais stāstījums neļauj precīzi apgalvot, ka Gerrits Blanks varētu kļūt par otro meteorītu uzbrukuma upuri.

 

Telegraph, Bad astronomy

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!