ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mazāk nekā 200 kilogrami no aptuveni 10 000 tonnām


Publicēts: 26.06.2013

Kopš debesīs virs Čeļabinskas uzsprāga nelūgts kosmiskais viesis, ir pagājuši aptuveni četri mēneši. Zinātnieki aprēķināja, ka asteroīda diametrs bija aptuveni 17 metri un tā masa bija aptuveni 10 000 tonnas. Sprādziena triecienvilnis izsita stiklus vairāk nekā 7000 mājām un aptuveni 1700 cilvēki tika ievainoti ar šīm stikla lauskām. Līdz šim ir atrasti mazāk kā 200 kilogrami Čeļabinskas meteorīta fragmentu.

Čeļabinskā un tās apkārtnē ir iestājusies vasara un dzīve atgriezusies ierastajā gultnē. Ievainojumi ir sadziedēti un lielākā daļa bojājumu salaboti. Žurnālistu bari un dārgumu meklētāji jau sen ir pagaisuši.

Tomēr zinātniskā izpēte turpinās. Zinātnieku grupa Alekša Le Pišona vadībā noskaidroja, ka triecienvilni reģistrēja 20 infrasakņas novērošanas stacijas pasaulē. Pēc trim dienām signālu reģistrēja arī stacija Aļaskā. Viņi secināja, ka sprādziena jauda varēja būt līdzvērtīga aptuveni 460 tonnām trotila. Tādejādi Čeļabinskas sprādziens ir līdz šim jaudīgākais, kādu izdevies reģistrēt Starptautiskās novērošanas sistēmas infraskaņas stacijās.

Nepagāja ilgs laiks līdz apkaimes iedzīvotāji saprata, ka no debesīm nokritušie akmeņi ir ļoti vērtīgi. Sniegs, kas klāja potenciālo meteorītu krišanas reģionu, pat atviegloja meklējumus. Meklētāji izpētīja katru nelielo caurumu. Bieži vien neliela rakšana vainagojās ar panākumiem un apdegušais akmens bija rokā.

Tikai dažu dienu laikā uzņēmīgākie "mednieki" bija savākuši prāvu guvumu. Krievijas meteorītu speciālistu organizētajos meklēšanas pasākumos tika atrasti vairāk nekā 100 akmeņi. Dmitrija Nužņenko vadītā meklēšanas grupa piecu dienu laikā savāca 160 paraugus.

Uz Čeļabinskas reģionu steidzās meteorītu mednieki arī no citām valstīm.

Čeļabinskas meteorīts ir tipisks hondrīts ar salīdzinoši nelielu dzelzs daudzumu (LL5). Fragmentiem raksturīga pelēka iekšpuse un tumša, dažkārt sarkanīga garoza. Interneta veikalos, tai skaitā arī eBay, šos fragmentus var iegādāties par 20 USD gramā.

Vieglo guvumu būtiski apgrūtināja sniegs, kas uzkrita 25. februārī. Pavasarī lielākā daļa reģiona pārvērtās dubļos. Pēc tam zemi pārklāja sazaļojusī augu sega, kas nebūt neatviegloja meklēšanu.

Aprīlī uz Čeļabinsku meklēšanas grupu veda Pjotrs Muromovs, kurš triju nedēļu laikā savāca 46 akmeņus.

Kopumā ir apzināti 233 atradumi, kas izkliedēti aptuveni 70 kilometrus garā un 20 kilometrus platā apgabalā. Meteorītu krišanas zonai ir izstiepta forma. Vieglākie paraugi parasti atrodami šīs zonas sākumdaļā, bet smagākie - beigās.

Čeļabinskas gadījumā sprāgstošais objekts ir radījis pat vairākus šādus atlūzu laukus, kuri viens otru pārklāj, līdz ar to mazāki fragmenti ir atrasti vienkopus ar lielākiem.

Interesanti, ka Čeļabinskas meteorīta atrasto fragmentu kopējā masa ir ļoti maza. Saskaņā ar aprēķiniem, kopējā zināmo atradumu masa ir tikai 53 kilogrami. Ņemot vērā, ka par lielu daļu no atradumiem netiek ziņots, tiek lēsts, ka kopējā atrasto meteorītu masa varētu būt no 100 līdz 200 kilogramiem. Lielākais zināmais Čeļabinskas meteorīta fragments sver 3,4 kilogramus.

Kas noticis ar pārējo asteroīdu? Visticamāk, ka tas ir pārtapis putekļos, kas laika gaitā nosēdīsies uz Zemes. Ja nu tomēr gadās, ka esi šajā reģionā, atceries, ka rūpīgi jālūkojas, kurp liec kāju, jo iespējams, ka arī tev izdodas pacelt mazu gabaliņu no kosmiskā akmens bluķa.

Sky & Telescope; attēli no http://www.meteorite-recon.com/

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!