ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lielbritānijas lielākais metorīta krāteris atrasts


Publicēts: 31.03.2008

Oksfordas un Aberdīnas universitāšu zinātnieki ir atraduši lielāko meteorīta krāteri Lielbritānijas teritorijā. Ziemeļrietumu Skotijā, netālu no Ullapūlas pilsētas nokritis liels meteorīts.

Jāsaka gan, ka šī sadursme notikusi visai senā pagātnē. Zinātnieki izskaitļojuši, ka milzīgais akmens Skotijas ziemeļrietumos ietriecies aptuveni pirms 1,2 miljardiem gadu.

Agrāk tika uzskatīts, ka neparastie klinšu veidojumi Ullapūlas apkaimē ir vulkāniskās darbības sekas. Oksfordas un Aberdīnas zinātnieku komanda žurnālā Geology ir publicējuši pierādījumus, ka šeit ir nokritis lielākais meteorīts Lielbritānijā. Trieciena rezultātā izsviestais materiāls esot atrodams 50 km lielā apvidū. Trieciena epicentrs varētu būt bijis tur, kur tagad atrodas pilsētiņa Ullapūla.

Kīns Amors no Oksfordas universitātes pastāstīja, ka "klinšu iežu ķīmiskajā analīzē atklājās, ka tajos visai augstā koncentrācijā ir sastopams irīdijs, kas Zemes virskārtā parasti ir atrodams niecīgā daudzumā. Kad mēs izpētījām iežus mikroskopā, mēs atradām vēl vairāk pierādījumu, ka šajā apvidū reizi ir nokritis milzīgs meteorīts."

Vulkāniskās izcelsmes teorija jau agrāk bija "baltiem diegiem šūta", jo apkārtnē nav konstatētas ne vulkāniskās atveres, nedz arī vulkāniskie ieži. Oksfordas un Aberdīnas apvienotā komanda izpēti sāka jau 2006. gadā.

Profesors Džons Parnells no Aberdīnas universitātes stāsta, ka "klintis ir ļoti labi redzamas Skotijas rietumu krastā un katru gadu tās apmeklē daudz studentu. Mums ir paveicies, ka varam tās pētīt, jo klintis var mums pastāstīt kā planētu virsmu maina sadursmes ar meteorītiem."

"Ja pirms 1,2 miljardiem gadu Skotijā būtu bijuši cilvēki, viņi būtu redzējuši iespaidīgu šovu," piebilda Kīns Amors. "Milzīgais trieciens izkausēja klintis un gaisā pacēlās milzīgs atlūzu, putekļu un tvaika mākonis, kas nobira pār Ullapūlas apkārtni. Krāteris ātri tika apbērts ar smilšakmens iežiem, kas lieliski saglabāja sadursmes pierādījumus līdz mūsdienām."

Saules sistēmas rašanās procesā pāri palika daudz atlieku materiāla, kas regulāri sadūrās ar Zemi un citām planētām. Mūsdienās šīs sadursmes notiek daudz retāk. Līdz šim uz Zemes ir atrasti 147 krāteri un to paliekas.

ScienceDaily

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!