ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Krātera medības uz gaisa spilvena


Publicēts: 18.10.2009

Arktikas dzīlēs, zem pabieza ledus slāņa slēpjas, iespējams, lielākais asteroīda krāteris uz Zemes. To 1960tajos gados atklāja Džons Halls. Šo reģionu izpētīt ir ļoti grūti, tādēļ zinātniekiem palīgā nāk īpašs transportlīdzeklis uz gaisa spilveniem.

Šis transportlīdzeklis ir aprīkots ar zinātniskiem instrumentiem un Saules paneļiem, lai tas varētu veikt ceļojumu vismaz nedēļas garumā, lai ļautu polārpētniekiem izpētīt aptuveni 55 000 km2 lielo apgabalu.

Kopš Džona Halla veiktajiem pētījumiem neviens kuģis nav šķērsojis šo reģionu, lai savāktu vairāk datus. Masīvie ledlauži, kas vago Arktiskos ūdeņus, nav spējuši sasniegt šo apgabalu.

Bergenas universitātes zinātnieks Ingve Kristofersons satikās ar jau pensijā aizgājušo Hallu 2004. gadā. Kristofersonu ieinteresēja Halla pētījums un viņi abi nolēma, ka darba turpināšanai ir nepieciešams īpašs transporta līdzeklis.

Halls nopirka transporta līdzekli par personīgo naudu. Griffon Hovercraft 2000TD tiek modificēts. Cerams, ka jau nākamā gada pavasarī pētnieki varēs sākt to izmantot.

"Šādu transporta līdzekļu fantastiskā īpašība ir tā, ka ar to var braukt pa 10 centimetru biezu ledu tikpat viegli kā pa piecu metru biezu ledu," pastāstīja Kristofersons.

Zinātnieku "svētais grāls" ir Ellesmēras salas un Grenlandes ziemeļos esošais apgabals, kuru klāj ļoti biezs ledus. Pat atomledlauži nav pabijuši šajā reģionā. Tā bija nejaušība un veiksme, ka Halls atradās uz peldošas ledus salas, kad tā papeldēja netālu no anomālijas, kas slēpjas okeāna dzīlēs.

Kristefersons un Halls uzskata, ka šo anomāliju radījusi sadursme ar milzīgu asteroīdu.

"Mūsu hipotēze balstās uz spektrālajiem datiem un anomālijas izmēriem, kurus vislabāk izskaidro triecienvilnis, kurš radās Zemei saduroties ar ārpuszemes objektu," raksta abi pētnieki.

Wired

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!