ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kalifornijas Tehnoloģiju institūta speciālisti meteorītā atrod jaunu primitīvo minerālu


Publicēts: 28.06.2012

1969. gadā ugunīga lode brāzās pāri Meksikai, eksplodējot un izkaisot tūkstošiem meteorītu fragmentu virs Čivavas štata. Pēc vairāk nekā 40 gadiem Allendes meteorīts joprojām ir bagātīgs informācijas avots par Saules sistēmas agrīnajiem attīstības posmiem.

Pavisam nesen Kalifornijas Tehnoloģiju institūta speciālisti šajā meteorītā atklāja jaunu minerālu, kas, kā tiek uzskatīts, ir viens no visvecākajiem Saules sistēmā.

Jaunais titāna oksīda paveids, kas nodēvēts par panguītu, ir ieguvus savu nosaukumu, pateicoties milzim Pan Gu Ķīnas mitoloģijā, kas izveidoja pasauli, nodalot iņ no jaņ, lai radītu zemi un debesis. Minerāls un minerāla nosaukums jau ir oficiāli apstiprināts.

"Panguīts īr īpaši fascinējošs atklājums, jo tas nav tikai jauns minerāls, bet arī materiāls, kāds agrāk zinātnei nebija pazīstams," pastāstīja vecākais pētnieks un Ģeoloģijas un planētu zinātņu departamenta direktors Či Ma.

Allendes meteorīts ir lielākais oglekļa hondrīta jeb C hondrīta tipa meteorīts. Kopējais savākto atlūzu svars ir aptuveni 2 tonnas. Tiek uzskatīts, ka šis primitīvais meteorīts ir vislabāk izpētītais.

Či Ma kopš 2007. gada veic primitīvo meteorītu nanomineroloģisku izpēti. Šī projekta ietvaros ir izdevies atklāt deviņus jaunus minerālus, to skaitā ir arī panguīts, allendeīts, heksamolibdēnums, tistarīts un kangīts. Nanomineroloģija pēta niecīgas minerālu daļiņas un to īpašības.

"Intensīva šī meteorīta sastāvdaļu izpēte ir būtiski ietekmējusi mūsu izpratni par pirmatnējā Saules miglāja un mazo planētu ķermeņu procesiem, evolūciju un ķīmiju," pastāstīja pētījuma līdzautors Džordžs Rossmans.

Pirmo reizi panguīts tika pamanīts skenējošā elektronmikroskopa attēlos ārkārtīgi ugunsizturīga materiāla ieslēgumā. Ugunsizturīgie materiāli ir pirmie cietie objekti, kuri izveidojās Saules sistēmas pirmsākumos, pirms radās Zeme un citas planētas. Šie ieslēgumi satur minerālus, kuri ir stabili augstās temperatūrās un ekstrēmā vidē, kas apstiprina iespēju, ka tie varēja izveidoties pirmatnējā Saules miglājā.

Panguīta un citu minerālu izpēte tiek turpināta, lai uzzinātu vairāk par apstākļiem, kādos tie veidojās un attīstījās.

"Šāda izpēte ir svarīga, lai izprastu mūsu Saules sistēmas izcelsmi," teica Mā.

Caltech

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!