ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dāņu meteorīts


Publicēts: 17.03.2009

Janvārī StarSpace rakstīja par to, ka zviedriem ir ļoti paveicies. Šobrīd izskatās, ka zviedru veiksme ir nokritusi kādā Dānijas salā - Lolandē. Veiksmes gabaliņus izdevās atrast vācietim Tomasam Grau.

Janvārī šo spožo bolīdu novēroja gan Dānijā, gan Zveidrijā. Vācu meteorītu mednieks Tomass Grau, izmantojot aculiecinieku stāstīto, ir izskaitļojis aptuveno sadursmes vietu un pat atradis šī objekta fragmentus Lolandes salā. Grau ir ļoti veiksmīgs un plaši pazīstams meteorītu mednieks.

Grau esot fragmentus atradis nelielās, svaigi veidotās bedrītēs, kas liecinot par nesenu sadursmi. Meteoru neesot redzējis neviens no salas iedzīvotājiem, jo tonakt esot bijis mākoņains. Pati varbūtība atrast tik niecīgu objektu aptuveni 1200 km2 lielā salā ir līdzvērtīga brīnumam. Atradums pieder Dānijas valstij, bet Grau par to saņem nelielu atlīdzību. Dānijas teritorijā tikai trīs reizes ir atrasti svaigi nokrituši meteorītu fragmenti. Pēdējais atradums bija 1951. gadā.

Šobrīd meteorīti ir nodoti muzejam. Tiks veiktas papildus pārbaudes, lai pārliecinātos par to autentiskumu, kā arī sekos rūpīga meteorīta analīze. Pagaidām ir iespējams pateikt, ka šie meteorīti ir oglekļa hondrīti, kuru sastāvs skaitās praktiski nemainīts kopš Saules sistēmas veidošanās pirmsākumiem. Fila Plaita (Bad Astronomy) kolekcijā ir paraugs, kura vecums esot 4,57 miljardi gadu, kas ir vēl vecāks nekā pati Zeme. Šie ir ļoti vērtīgi informācijas nesēji, kas palīdz izdibināt Saules sistēmas pirmsākumus.  Dažos no tiem ir atrastas pat aminoskābes.

Pēdējā laika notikumi parāda, ka aculiecinieku liecības ir ļoti vērtīgs informācijas avots, lai atrastu "nokritušās zvaigznes". Gan Saskačevānas, gan Zviedrijas bolīdu gadījumā trajektorijas precizitāte palīdzēja sašaurināt meklēšanas apgabalu.

Ja nu jūs pamanat ugunsbumbu jeb bolīdu, neslinkojiet, bet ziņojiet! Ja atrodiet meteorītu - sīki aprakstiet, nofotografējiet un tikai tad paceliet to no zemes.

 

Bad Astronomy, T-online, Goelogisk Museum Statens Naturhistoriske Museum

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!