ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atrasts visvecākais sadursmes krāteris uz Zemes


Publicēts: 30.06.2012

Iespaidīgie krāteri uz Mēness ir veidojušies pirms 3 līdz 4 miljardiem gadu, kad nesen izveidotajā Zemes pavadonī ietriecās komētas un asteroīdi. Agrīnā Zeme, kuras masa un līdz ar to gravitācija bija lielāka, tobrīd pārcieta vēl vairāk sadursmju. Tomēr pierādījumi ir pazuduši erozijas rezultātā un tos klāj jaunāku iežu kārta.

Līdz šim par vecāko sadursmes krāteri tika uzskatīts aptuveni 2 miljardus sens veidojums. Iespējas atrast vēl vecākus bija astronomiski zemas.

Tomēr starptautiskai zinātnieku grupai, kurā piedalījās Dānijas, Zviedrijas un Krievijas speciālisti, rūpīga darba rezultātā izdevās atklāt milzīgu, 3 miljardus gadus senu krāteri Grenlandes rietumos.

"Šis atklājums liecina, ka mēs varam pētīt krāteru veidošanos uz Zemes gandrīz miljards gadus senākā pagātnē nekā tas bija iespējams agrāk," pastāstīja doktors Jans Makdonalds.

Atrast pierādījumus bija īpaši grūti, jo tradicionālā krātera forma nebija saglabājusies. 3 miljardu gadu laikā erozijas procesi bija noārdījuši augšējos slāņus, atklājot garozu aptuveni 25 kilometru dziļumā zem oriģinālās virsmas. Visi sadursmes rezultā radušies veidojumi virskārtā ir pazuduši, bet dziļi garozā ir saglabājušies iespaidīgā trieciena sekas. Tie stiepjas dziļāk nekā jebkurā citā krāterī.

Tā kā agrāk šādā dziļumā trieciena sekas nebija novērotas, vajadzēja trīs gadus, lai savāktu pierādījumus.

"Process atgādināja Šerloka Holmsa stāstus," teica Makdonalds. "Mēs atsijājām visus neiespējamos scenārijus un iespaidīga sadursme atlika kā vienīgais izskaidrojums visiem faktiem."

Uz Zemes līdz šim ir atklāti aptuveni 180 sadursmes krāteri, no kuriem 30% krāteru ir sastopami derīgie minerāli, nafta vai gāze. Līdz šim lielākais un vecākais bija 300 kilometrus lielais Vredfortas krāteris Dienvidāfrikā, kurš ir aptuveni 2 miljardus gadus sens un arī būtiski izmainījies erozijas procesu rezultātā. Jaunatklātais krāteris Grenlandē ir vecāks, bet mazāks. Tā diametrs ir tikai 100 kilometri. Krāteris atrodas Manītsokas reģionā.

Cardiff University

Komentāri

  1. interesents tieši 6.07.2012 domāja šādi:

    Kāpēc agrīnai zemei bija lielāka masa un līdz ar to gravitācija?

  2. Radiation tieši 7.07.2012 domāja šādi:

    Tas bija domāts attiecībā pret Mēnesi. Zemes masa ir lielāka nekā Mēness masa.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!