ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atrasts lielākais krāteris uz Zemes


Publicēts: 16.10.2009

Netālu no Indijas krastiem atklāts, iespējams, lielākais sadursmes krāteris uz Zemes. Ja atradums apstiprināsies, iespējams tieši šī sadursme izrādīsies vainīga dinozauru izmiršanā pirms 65 miljons gadiem.

Teksasas tehniskās universitātes zinātnieki izpētīja pie Indijas krastiem esošo Šīvas baseinu, kurā notiek intensīva naftas un gāzes ieguve. Ne viens viens sarežģītas uzbūves krāteris uz Zemes ir ļoti produktīvas ogļūdeņražu iegulas.

Ja zinātniekiem izrādīsies taisnība, Šīvas baseins kļūs par lielāko krāteri uz Zemes. Tāda mēroga objektu varēja radīt aptuveni 40 kilometrus liela bolīda sadursme ar Zemi. Jukatānas pussalas krātera vaininieks, kuram tiek piedēvēta dinozauru izmiršana līdz šim, varēja būt 8-10 kilometrus liels.

Šīvas baseina ārējais gredzens ir aptuveni 500 kilometri diametrā. Centrālā pacēluma augstums virs okeāna pamatnes līmeņa ir gandrīz 5 kilometri. Lielākā daļa krātera atrodas zem kontinentālā šelfa, bet tur, kur tas ir atrodas virspusē, paceļas stāvas klintis, aktīvas zonas un karsti avoti. Sadursmes rezultātā ir iznīcināta lielākā daļa no gandrīz 50 kilometrus biezā granīta slāņa Indijas rietumu krastā.

PhysOrg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!