ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atrasti Sudānas ugunsbumbas fragmenti


Publicēts: 26.03.2009

Kas meklē, tas atrod. Ļoti patiess teiciens. Šoreiz tas nostradājis vairāk kā veiksmīgi arī Sudānas ugunsbumbas atlieku meklēšanas gadījumā. 2008 TC3 ir pirmais asteroīds, kura sadursmi ar Zemi izdodevās prognozēt iepriekš. Kā pierādīja aculiecinieku liecības un nesenie meteorītu atradumi, prognoze bija precīza gan laika, gan vietas ziņā.

2008 TC3 bija neliels asteroīds, kurš 2008. gada 7. oktobrī lidoja pāri Sudānas ziemeļos esošajam Nūbijas tuksnesim un uzsprāga aptuveni 37 kilometru augstumā. Tika uzskatīts, ka asteroīds ir pārvērties putekļos un nav vērts pat braukt to meklēt. Tomēr meteoru astronoms Pīters Dženiskens uzskatīja, ka ir vērts pamēģināt. Un viņam izrādījās taisnība.

Šis ir ne tikai pirmais gadījums, kad aptuveni dienu pirms sadursmes tiek precīzi noteikta sadursmes vieta un laiks, bet arī pirmā reize, kad tiek atrasti fragmenti no objekta, kas uzsprādzis tik lielā augstumā. Papildus daudziem "pirmais", izrādījās, ka atrastie meteorīti ir ļoti neparasti.

Dženiskens kopā ar Mauviju Šadadu no Kartomas universitātes devās uz Sudānu meklēt nokritušo zvaigzni. Viņiem pievienojās Kartomas universitātes studenti. Laika posmā no  5. līdz 8. decembrim tika atrasti 15 meteorīti, kuru kopējais svars bija 563 grami. Otrajā meklēšanas ekspedīcijā piedalījās jau 72 meklētāji, kuri papildināja atradumu klāstu ar 47 meteorītiem, kuru kopējā masa bija 3,95 kilogrami. Dažāda smaguma akmeņi bija izkaisīti aptuveni 29 kilometru garā posmā.

"Šī bija neparasta izdevība nogādāt laboratorijā paraugus no asteroīda, kuru mēs pirms tam bijām novērojuši kosmosā," pastāstīja Dženiskens.

Asteroīdu atklāja 2008. gada 6. oktobrī. Aptuveni pēc 20 stundām tas beidza savu ceļojumu Zemes atmosfērā. Asteroīdu novēroja gan tā atklājēji no Arizonas Cataline debesu novērošanas programmas, gan Lapalmas observatorijas astronomi, kā arī citi profesionāļi un amatieri.

Izpētot atstarotās gaismas spektru, bija iespējams noteikt elemetus, kas sastopami uz asteroīda virsmas. Tādejādi asteroīdus iespējams klasificēt. 2008 TC3 tika ierindots pie F tipa asteroīdiem.

"F tipa asteroīdi ilgu laiku bija mistērija," teica Dženisa Bišopa no SETI, kas kopā ar Dženiskenu izpētīja asteroīda un atrasto meteorītu fragmentu spektru. "Astronomi bija pētījuši to spektru teleskopos, bet pirms 2008 TC3 laboratorijās nebija nonācis neviens šī tipa fragments."

Rokko Mansinelli no SETI institūta Karla Sagāna centra uzskata, ka 2008 TC3 varētu kļūt par tādu kā Rozetas akmeni, kas atklātu daudzus svarīgus faktus par Zemes un citu planētu veidošanās procesiem.

Tiek uzskatīts, ka Saules sistēmas pirmsākumos mazāki gabali apvienojās, akumulācijas ceļā izveidojot arī asteroīdus. Daži no šiem objektiem sadūrās un sakusa. 2008 TC3 ir starpstadija. Tas ir daļēji sakusis. 2008 TC3 meteorīti tika nosaukti par "Almahata Sitta". Tie ir anomāli ureilīti - ļoti tumši, poraini un bagāti ar oglekli, kas saskāries ar augstu temperatūru.

F tipa asteroīdu izpēte noteikti noderēs, plānojot Zemes aizsardzības pasākumus potenciālo sadursmju gadījumā. Fakts, ka 2008 TC3 sadalījās tik augstu atmosfērā, liecina, ka tā uzbūve ir ļoti trausla. Tā sākotnējā masa varēja būt aptuveni 80 tonnas, no kurām tika salasīti aptuveni 5 kilogrami.

Dženiskens cer, ka Pan-STARRS projekta ietvaros tiks piedzīvoti vēl citi līdzīgi gadījumi, kad asteroīds tiek atklāts pirms sadursmes. "Es gaidu zvanu no kāda, kurš būs ieraudzījis kādu no tiem," piebilda Dženiskens. "Es labprāt aizbrauktu paskatīties uz ugunsbumbu, novērotu kā tā sadalās un tad meklētu fragmentus. Ja tas būtu pietiekami liels, mēs varētu atrast vēl kādus meteorītus, kādu līdz šim nav mūsu kolekcijās."

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!