ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ūdens uz Mēness ir!


Publicēts: 13.11.2009

Ja kāds jums tagad centīsies apgalvot, ka Mēness ir sauss un miris tuksnesis, neklausieties viņā, jo šī informācija ir oficiāli novecojusi. Ūdens uz Mēness ir! Miljardiem gadu senais noslēpums ir atklāts un var teikt, ka mūsu izpratnē par Zemes pavadoni ir sācies jauns laikmets.

2009. gada 9. oktobra LCROSS misija, kuru daudzi vēroja NASA tiešraidē un bija vīlušies, nesagaidot iespaidīgu sprādzienu, ir vairāk kā attaisnojusi ieguldītos resursus, atklājot ūdens klātbūtni pastāvīgi noēnotajā Cabeus krāterī uz Mēness dienvidpola.

Centaur raķetes trieciena rezultātā radās divu pakāpju mākonis. Pirmajā mākonī, kas pacēlās augstāk, tika konstatēts tvaiks un smalki putekļi, bet otrajā atradās smagākas daļiņas, kuras Saules gaismu nebija redzējušas miljardiem gadu.

"Tuvākās apkārtnes noslēpumi ir sākuši atklāties, tiem sekos pārējā Saules sistēma. Izrādās, ka Mēness slēpj daudzus pārsteigumus, un LCROSS ir pacēlis mūsu zināšanas jaunā līmenī," teica Maikls Vargo no NASA.

Jau izsenis zinātnieki izsaka dažādus minējumus par iespējamajiem iemesliem kādēļ Mēness polos tiek novērots tik daudz ūdeņraža. LCROSS ir izgaismojis ūdens jautājumu tik skaidri kā nekad agrāk. Iespējams, šīs vērtīgās vielas ir pat vairāk un daudz plašākos reģionos nekā agrāk tika uzskatīts.

Pastāvīgi noēnotie krāteri ir ne tikai neizpētītas vietas, kur slēpjas tik vērtīgās ūdens rezerves, bet arī Saules sistēmas agrīnās vēstures lappuses.

Kopš 9. oktobra LCROSS komanda ir strādājusi praktiski bez pārtraukuma, analizējot ievērojamo datu klāstu, kuru uz Zemi nosūtīja bojāejai nolemtais kuģis. Sākotnēji tika analizēti spektrometrijas dati, kas varēja sniegt visprecīzāko apstiprinājumu ūdens esamībai.

"Mēs bijām ekstāzē," teica Entonijs Kolaprete. "Ūdens klātbūtne tika konstatēta gan augstāk esošajā tvaika mākonī, gan smagāko daļiņu mākonī, kas atradās zemāk. Tā koncentrācija un izvietojums ir vēl jāanalizē, bet pilnīgi droši var teikt, ka Cabeus krāterī ir ūdens."

Komanda salīdzināja zināmos ūdens un citu materiālu spektrālos datus ar tiem, ko ieguva LCROSS zonde.

"Rezultāti sakrita tikai tad, kad mēs datus salīdzinājām ar ūdens spektru," teica Kolaprete. "Nekāda cita kombinācija, ko mēs mēģinājām, nederēja. Centaur raķetes radītais piesārņojums arī tika izslēgts."

"Pilnīga izpratne par LCROSS iegūtajiem datiem ir laika jautājums. Datu ir daudz," piebilda Kolaprete. "Cabeus krāterī ir ne tikai ūdens, bet vēl dažas interesantas vielas. Pastāvīgi noēnotie krāteri ir labas aukstuma lamatas, kurās materiāls ir krājies jau miljardiem gadus."

LCROSS zonde startēja 2009. gada 18. jūnijā kopā ar LRO zondi, kas patlaban riņķo ap Mēnesi 50 kilometru augstumā. Pēc 113 dienām Centaur raķete atdalījās no LCROSS zondes. 9. oktobrī tā ietriecās Cabeus krāterī. Pēc brīža raķetei sekoja arī LCROSS zonde.

Mēness, lai arī tuvs un šķietami pazīstams, ir noslēpumiem bagāts. Kas zina, ko vēl izdosies atklāt mūsu tuvākā kaimiņa tumšajās dzīlēs.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!