ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ripoja akmens (c) LRO


Publicēts: 3.09.2009

Vairāk kā gadu atpakaļ MRO HiRISE kamera nofotografēja ripojošu akmeņu pēdas uz Marsa. Šobrīd ir publicēts jauns attēls, kurā redzamas sliedes, kuras aiz sevis ir atstājuši diezgan palieli klints bluķi. Fotogrāfiju autors ir jaunākā NASA zonde LRO, kas riņķo ap Mēnesi.

Mēness nav pilnībā sastindzis debess ķermenis. Tur tomēr šad tad kaut kas notiek. Jaunākajos LRO attēlos redzama daļa no milzīgā Cialkovska krātera. Ieskatoties tuvāk, jūs pamanīsiet, ka daži akmeņi ir noripojuši lejup pa krātera nogāzi.

Attēla izšķirtspēja ir aptuveni 90 centimetri uz pikseli. Ripojušie akmeņi nav mazi. Lielākais no tiem ir aptuveni 40 metrus diametrā. Izsekojot akmeņu atstāto sliedi, var noteikt, no kurienes tie ir nākuši.

Cialkovska krātera diametrs ir aptuveni 185 kilometri. Tas ir tipisks kompleksā sadursmes krātera piemērs. Tam ir terasveidīga mala jeb nogāze, centrālais pacēlums un pamatne, kuru veido bazalts. Uzreiz pēc sadursmes, izveidojās centrālais pacēlums, kuru mēs redzam kā kalnu krātera vidū. Lielāki un mazāki Mēness iežu paraugi izkaisījās tuvākā un tālākā apkārtnē, gaidot brīdi, kad tos savāks kāda no Mēness ekspedīcijām.

Varat salīdzināt Apollo misiju Cialkovska krātera fotogrāfiju ar pilno LRO fotogrāfiju, kurā redzams aptuveni 14,4 kilometrus plats apgabals. Ziemeļi ir uz augšu. Apakšējā labajā stūrī ir redzama ēna, kuru rada centrālais pacēlums.

LROC, Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!