ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Patvērums uz Mēness


Publicēts: 1.05.2010

Uz Mēness ir atklāts miniatūrs magnētiskais lauks, kas nodrošinātu nelielu aizsardzību no skarbā Saules vēja. Šis magnētiskais reģions varētu būt ideāla vieta Mēness bāzes izveidei, jo cilvēkam, kas spers savu kāju uz Zemes pavadoņa, vajadzēs ne tikai ūdeni, bet arī aizsardzību no Saules starojuma.

"Varat to iztēloties kā nelielu lietussargu," teica Mārtins Vaizers no Zviedrijas kosmosa fizikas institūta. "Tas būtu efektīvs aizsarglīdzeklis atsevišķos gadījumos."

Šis magnētiskais lauks ir ļoti vājš, ja to salīdzina ar Zemes magnētisko lauku. Tas pat ir daudz vājāks par Marsa sēņveidīgajām magnētiskā lauka paliekām.

360 kilometrus lielo magnetosfēru atklāja nu jau savu darbību beigusī Indijas zonde Chandrayaan-1. Par tās esamību liecināja niecīgais ūdeņraža atomu daudzums, kas "atleca" no Mēness virsmas. Kad Saules vējš brāžas pāri Mēness virsmai, daži ūdeņraža atomi tiek raidīti atpakaļ kosmosā. Tiek uzskatīts, ka vietas, kurās ir vērojama mazāka šo atlecošo atomu koncentrācija, ir aizsargātas ar magnētisko lauku.

Zinātnieki pamanīja, ka putekļi magnētiskā lauka iekšienē ir gaišāki. Iespējams, ka Saules vēja erozija šo apgabalu ir ietekmējusi mazāk.

"Tas ir aizraujošs atradums," teica Mēness pētnieks Jaspers Halekas no Kalifornijas universitātes.

Mēness magnetosfēras atgādina tās, kas vērojamas uz Marsa. Ir zināms, ka Marsa magnetosfēras ir atliekas no visu planētu aptverošā magnētiskā lauka, kas radies pirms daudziem miljardiem gadu. Šķidra kodola dinamomašīna uz Mēness ir maz ticama versija.

"Pastāv neliela iespēja, ka uz Mēness reiz ir bijusi dinamomašīna," piebilda Halekas.

Šāda miniatūra magnetosfēra varēja rasties, Mēness pretējā pusē ietriecoties milzīgam objektam. Pagaidām šī procesa norise ir maz izpētīta, bet ir novērota saistība starp lieliem krāteriem un magnētiskajām anomālijām objekta pretējā pusē.

Ironiski, bet šāds magnētiskais vairogs aizsargātos apgabalus varēja pārvērst par sausākajām vietām uz Mēness. Viens no ūdens radīšanas mehānismiem uz Zemes pavadoņa ir saistīts ar Saules vēja protoniem, kas ietriecas regolītā un veido ūdeņraža atomus. Zem magnētiskā lietussarga šāds process ir neiespējams.

Discovery

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!