ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Par ripojošajiem akmeņiem


Publicēts: 20.10.2009

Uz dienvidrietumiem no Roulanda krātera, kas atrodas uz Mēness neredzamās puses, atrodas vārdā nenosaukts krāteris, kura diametrs ir 15 kilometri. LRO zondei ir izdevies nofotografēt akmens bluķus, kas ripojuši lejup pa krātera nogāzēm.

Akmens bluķu izmērs ir no 1 līdz 15 metriem. Dažas no bluķu atstātajām vagām ir gludas un taisnas, dažas līkloču un "pārtrauktas". Izsekojot akmeņu atstātās pēdas, iespējams noteikt to izejas punktu, kā arī palīdz zinātniekiem labāk izprast Mēness regolīta īpašības.

Pirmajā attēlā redzams aptuveni 600 metru liels apgabals. Kreisajā apakšējā stūrī redzamais akmens ir 15 metrus liels.

Arī uz Marsa ripo akmeņi. Viens no tādiem redzams šajā MRO attēlā. Akmens ir noripojis lejup pa krātera sienu. Otrajā attēlā redzams viss akmeņa ceļš. Pelēkā svītra visticamāk radusies, putekļu viesulim vai niecīgam meteorītam izraisot smilšu nogruvumu un atklājot zem augšējā slāņa esošo tumšāko materiālu.

Izskatās, ka tumšākā svītra ir radusies pēc tam, kad akmens bija noripojis, jo redzams, ka aiz akmens palicis gaišais materiāls. Akmens bluķis varētu būt 6 metrus liels. Tumšā josla platākajā vietā ir aptuveni 125 metri.

OnOrbit

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!