ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mūžīgā tumsa


Publicēts: 25.08.2009

Uz Mēness varētu būt ūdens. Labi noslēpts mūžīgās tumsas valstībā. Nē, šoreiz tā nav "neredzamā puse", bet gan krāteri polārajos reģionos, kuros nekad neiespīd Saule. Kas zina, kas vēl tur mīt bez saldētiem ūdens krājumiem...

LRO un LCROSS misiju ietvaros tiek vākti dati, lai pārbaudītu hipotēzi, ka Mēness pastāvīgi noēnotajos krāteros atrodas ledus.

Kā gan ledus var pastāvēt uz Mēness, kur ir tik mainīga temperatūra? Dienas laikā temperatūra sasniedz vismaz 100oC. Kāds tur vēl varētu būt ūdens?

Izrādās, ka pateicoties Mēness ass slīpumam, uz šī tuksnesīgā debess ķermeņa ir atrodami krāteri, kuros nekad neiespīd Saules gaisma un, attiecīgi, temperatūra tur ir nedaudz zem 50 K. Tas ļauj iztēloties, ka ikviena ūdens molekula, kas šajos krāteros ir nonākusi, tur arī ir patlaban.

Viens no šādiem krāteriem ir Erlangera krāteris. Protams, šobrīd nav zināms, vai tur ir ledus vai nē, bet pagājušonedēļ LRO un Chandrayaan ieskatījās mūžīgās tumsas valstībā, izmantojot radaru. Chandrayaan "izgaismoja" krāteri ar sava radara viļņiem, bet LRO, kas lidoje zem Indijas kosmosa kuģa, šos viļņus uztvēra.

Izanalizējot datus, būs iespējams noteikt, kas gan slēpjas tumsā. Vai tikai ledus, vai varbūt vēl kas...

LROC News System

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!